Sirena Soap atter i den sunde førertrøje

En firedages arbejdsuge og fællestræning har genstartet de gode vaner på Hadsund-virksomheden

Direktør Per Bo Christensen glæder sig over, at Sirena Soap atter er i den sunde førertrøje. Foto: Mariagerfjord Kommune

Direktør Per Bo Christensen glæder sig over, at Sirena Soap atter er i den sunde førertrøje. Foto: Mariagerfjord Kommune

Jubelen var stor, da Sirena Soap i Hadsund i 2018 løb med laurbærrene som Nordjyllands sundeste arbejdsplads.

Et samarbejde med Mariagerfjord Kommune om projektet ”Syn For Sagen” havde fået de ansatte til at kvitte de dårlige vaner og banke sundheden og arbejdsglæden helt i top.

Individuelle sundhedstjek, hjælp til at kvitte tobakken, to ugentlige elastik-træninger, gåture i kaffepausen og en lokal trivselsagent skabte på kort tid gode resultater, som vakte opsigt vidt omkring.

Det var sæbevirksomhedens direktør Per Bo Christensen, som under en af sine daglige pendlerture fra Odense havde indset, at det også er ledelsens ansvar og opgave at investere ressourcer i medarbejdernes sundhed og at få gjort tanker til handling. En beslutning som hurtigt gav pote.

- Vi kunne se, at de konkrete tiltag havde en hurtig og god effekt. Vi blev en røgfri-arbejdsplads, trænede flere gange om ugen. Alle kunne hurtigt se, at det gik frem ad både med den fysiske sundhed og med arbejdsglæden og sammenholdet på arbejdspladsen. Det hele kulminerede, da vi vandt prisen som den sundeste nordjyske arbejdsplads, fortæller direktør Per Bo Christensen.

Da den første glædesrus lagde sig, måtte direktøren imidlertid snart sande, at gejsten for den sunde og aktive livstil fordampede lidt efter lidt. De dårlige vaner kom snigende tilbage i virksomheden.

- Det var frustrerende, at udviklingen gik i stå og på nogle områder i den forkerte retning. Derfor greb jeg igen telefonen og slog på tråden til Mariagerfjord Kommunes Sundhedscenter for at få hjælp til at genstarte de gode vaner, siger Per Bo Christensen.

Sammen med kommunen fik Per strikket en ny model sammen, hvor sundheden er blevet en integreret del af jobbet. Træningen ligger ikke længere i fritiden, men er en del af arbejdstiden. Hver onsdag klokken 15 bytter alle medarbejdere arbejdsklunset ud med sportstøj og løbesko, og så står den ellers på en times fællestræning.

Kommunens aktivitetskoordinator startede træningsforløbet, og siden blev opgaven overdraget til en instruktør fra den lokale gymnastikforening, som står for sveden på panden og smilet på læben.

Lang weekend

Og det stopper ikke her...

I samråd med medarbejderne har Per tilrettelagt virksomhedens drift, så arbejdsugen blot er fire dage fra mandag til torsdag. Arbejdsdagene er så blevet lidt længere, men med den forlængede weekend får alle mere energi og gejst til at tage fat på opgaverne. Ifølge Per Bo Christensen viser det sig, at virksomheden producerer mere med den korte arbejdsuge end med den almindelige på fem dage, som de fleste lønmodtagere i Danmark kender så godt.

- Det er jo lidt en kliche at sige, at mennesker er virksomhedens vigtigste aktiv. Her på Sirena Soap mener vi det faktisk. Vi skal tjene penge, og vi skal også have det sjovt og godt med hinanden. Vi tænker på os selv, når vi har det skidt og på fællesskabet, når vi har det godt. Derfor giver en investering i medarbejdernes sundhed og trivsel et godt afkast både økonomisk og menneskeligt, bedyrer direktøren.

Ser man på sygefraværet er der noget om snakken. Det skraber nemlig bunden med blot 1,4 procent, mens det er mere end dobbelt så højt hos sammenlignelige virksomheder.

Per Bo Christensen er optimistisk i forhold til, at virksomheden nu kan holde fast i de sunde vaner.

- Jeg ved, at det er ikke er nok med en klar holdning og hurtige løsninger. Det kræver stædighed og langsigtede tiltag at ændre kulturen i en sund retning. Alle sætter stor pris på fællestræningen og på den korte arbejdsuge, og det giver ejerskab for den sunde og aktive livsstil. Vi siger til hinanden, at vi har så travlt, at vi har været nødt til at forkorte arbejdsugen, siger Per Bo Christensen.

For at holde fast i den gode udvikling sætter Per nu også i gang i et vaneændringsforløb i forhold til kost og søvnvaner.

Han håber, at endnu flere virksomheder vil kontakte Mariagerfjord Kommunes Sundhedscenter og få hjælp til at slå ind på en sundere kurs.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.