Spækhugger på grund: Kom for tæt på land

Et eksemplar af verdens største delfin sidder fast på det lave vand ved Himmerlands østkyst

Beboerne i sommerhusene ved kysten skulle lige gnide øjnene en ekstra gang for at være sikre på, at de ikke så syner. Foto: Martin Damgård

Beboerne i sommerhusene ved kysten skulle lige gnide øjnene en ekstra gang for at være sikre på, at de ikke så syner. Foto: Martin Damgård

ALS:Det var et uventet og anderledes, og for så vidt ganske spektakulært syn, der mødte sommerhusbeboerne ved Haslevgaarde Strand torsdag formiddag. Også selv om synet umiddelbart ikke synede af så meget.

For ude i vandet på den anden side af de yderste revler stak en sort rygfinne op - en stor sort rygfinne fra en spækhugger. Et eksemplar af verdens største delfin er gået på grund i det lave vand, måske 750-1000 meter fra stranden.

Spækhugger

Spækhuggeren er en tandhval af delfinfamilien - og er verdens største delfin. Dens latinake navn er Orcinus orca.

Spækhuggeren er et rovdyr, der godt kan angribe selv blåhvaler, når de jager i flok, men der har aldrig været rapporteret om angreb på mennesker fra spækhuggere i naturen.

Den findes i alle verdens have, og der har i de senere år været en del rapporteringer af spækhuggere i farvandet omkring Skagens Gren.

Hannerne kan blive op til 9,5 meter lange og veje op til seks tons, men hunnerne er lidt mindre og bliver op til8,5 meter lange og kan np en vægt på fem tons.

Spækhuggeren findes i tre typer hvis levevis er forskellige. Standflokke, vandreflokke og offshore.

Kilde: Wikipedia

Fundet af spækhuggeren er blevet rapporteret til Naturstyrelsen, hvor vildtkonsulent i styrelsens område Kronjylland, Sandor Hersbæk Markus, var den første til at få at vide, at den store hval var gået på grund.

Da Nordjyske snakkede med ham, var spækhuggeren endnu så ny for ham, at han ikke havde haft tid til at danne sig et overblik over, hvad man vil gøre i anledning af, at spækhuggeren er gået på grund. Men den er i live, som den ligger på fast grund i det lave vand, fordi Naturstyrelsen havde fået tilsendt en video, hvor man kan se, at hvalen bevæger sig.

- Man kan håbe, at når tidevandet kommer ind, og vandet begynder at stige igen, så kommer den fri og flyder, så den kan komme ud af sig selv, siger vildtkonsulenten.

Han tilføjer, at spækhuggeren ikke behøver være syg, fordi den er trukket så tæt på land, nærmest tværtimod - på den måde adskiller den sig fra andre hvaler, når de strander.

- De kan sagtens finde på at gå så tæt på land for at jage. Nogle spækhuggere har simpelthen specialiseret sig i nærmest at svømme helt op på stranden for at tage sælunger - men det skal jo helst være steder, hvor vandet tæt på stranden er så dybt, at de kan få skubbet sig ud igen, siger Sandor Hersbæk Markus.

Torsdag aften er han taget hjem til familien. Da han forlod stedet, fordi det blev mørkt var hvalen ikke rykket videre. Han vil fredag morgen besøge stedet for at tage yderligere bestik af situationen.

Charlotte Bie Tøstesen, der er biolog og museumsinspektør med speciale i havpattedyr på Fiskeri- og Søfartsmuseet siger, at foreløbig afventer man, at tidevandet når sit højeste ved 18-19 tiden torsdag aften for at se, om ikke spækhuggeren på det tidspunkt kan finde ud selv.

Og kan den ikke komme ud for egen kraft, så er der ikke så meget at gøre ved det.

- Det skader for det meste mere, end det gavner, hvis man forsøger at trække strandede hvaler fri. Det er heller ikke ufarligt for de involverede mennesker, det er jo nogle meget store dyr, man har med at gøre.

- Hvis ikke den selv kan komme fri, så kan den være syg, og så hjælper det alligevel ikke så meget at forsøge at trække den fri og ud på dybere vand, siger Charlotte Bie Tøstesen.

Selv om der de senere år bliver rapporteret stadigt flere spækhuggere i danske farvande, så er de fleste i Skagerrak eller i Kattegat umiddelbart syd for Skagen. Så en spækhugger, der går så langt sydpå som Als Odde og indløbet til Mariager Fjord er ret usædvanligt.

Torsdag stødte en spækhugger på grund på østkysten, mellem Als og Ø. Hurup. Foto: Martin Damgård

Torsdag stødte en spækhugger på grund på østkysten, mellem Als og Ø. Hurup. Foto: Martin Damgård

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.