Vindmølle gik amok: Snurrede tre gange hurtigere end normalt

Møllens styringssystemer er gået i stykker - teknikere venter på mindre vind

Møllen står ved den røde cirkel på kortet. Foto: Google

Møllen står ved den røde cirkel på kortet. Foto: Google

ØSTER DOENSE: En vindmølle på Rostrupvej ved Øster Doense nordøst for Hobro gik mandag eftermiddag amok, efter dens styringselektronik er gået i stykker.

Umiddelbart er der dog ikke fare for, at nogen kommer til skade, hvis møllens lejer brænder sammen under belastningen, og møllen ender med at havarere. Vejen til møllen er blevet spærret af teknikere fra det firma, der vedligeholder den, og naboerne er orienteret om den alt for hurtigt-snurrende mølle, så de holder sig væk.

Så galt håber man dog ikke, at det går - teknikerne på stedet venter på, at vinden løjer af og møllen begynder at rotere med så lav hastighed, at de kan komme op til den og få den koblet fra og bremset. Som situationen er mandag aften, kører den nemlig så hurtigt, at teknikerne ikke tør nærme sig vindmøllen, fortæller indsatsleder Jes Caspar Mortensen fra Nordjyllands Beredskab i Himmerland.

- Vi fik en kald om et indsatsledereftersyn til møllen dernede, efter en nabo havde ringet til 1-1-2 og sagt, at den var løbet løbsk. Jeg går i gang med at ringe rundt, for at finde ud af, hvem der ejer møllerne og hvor de helt præcist står henne.

- Da jeg så lander dernede, så møder jeg heldigvis to servicebiler og nogle teknikere fra det firma, der servicerer møllerne. De kan fortælle mig, at de ikke kan bremse den, fordi den er gået i stykker, så den normale bremse vil ikke kunne standse den.

- Møllen drejer ret hurtigt, nok tre gange så hurtigt, som den plejer at dreje. Det kunne man også se på afstand, at den stod og piskede af sted. Deres plan er at vente, til vinden er stilnet af, så de kan komme ind i møllen og få den blokeret, så den ikke kan starte igen, siger Jes Caspar Mortensen.

Ifølge vejrudsigten skal vinden løje af tirsdag formiddag, så teknikerne spærrede stedet af med markeringsstrimmel og lod deres ene bil stå for at spærre vejen til møllen.

- De vil komme igen, når det er ved at blive lyst. Nærmeste beboer er blevet adviseret om, at møllen larmer noget mere end normalt, men der er umiddelbart ikke nogen fare. De skal selvfølgelig ikke gå ned til den, men det er også det, siger indsatslederen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.