Markant færre unge anmelder voldtægt

Antallet af anmeldelser er halveret på otte år, viser nye tal fra Danmarks Statistik

Politiert modtager markant færre anmeldelser om voldtægter. Arkivfoto: Jan Pedersen
Danmark 7. januar 2016 08:22

DANMARK: Der er langt færre unge, der går til politiet for at anmelde en voldtægt, skriver metroxpress.

I 2007 var der 314 unge under 20 år, der anmeldte en voldtægt - i 2014 var antallet af unge ofre næsten halveret til 174. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Også for de ældre aldersgrupper er der sket et mindre fald i antallet af anmeldte voldtægter. Blandt de 20 til 39 årige er der et fald i perioden fra 180 til 159 anmeldte voldtægter.

- Det er da en utrolig glædelig nyhed, tak. Meget tyder på at de unge er begyndt at passe bedre på hinanden, siger speciallæge Karin Helweg-Larsen, der siden 1980 har forsket i seksuelle overgreb.

I snit er voldtægtsofre ifølge en ph.d. afhandling fra Aarhus Universitet 23 år, mens den anmeldte gerningsmand er 29 år.

Ifølge Justitsministeriets nye offerundersøgelse har danskerne markant ændret holdning til voldtægt. I 1969 mente 13 procent, at det var en voldtægt, hvis en mand tvang en kvinde til sex efter de havde kysset i en sofa. I 2013 var det hele 95 procent.

Respekt for nej

Forkvinde for Kvinderådet Nanna Højlund ”glæder sig”.

- Meget tyder på, at unge mænd er begyndt at respektere et nej. At det er i orden for en kvinde at kysse og så sige, at hun ikke er klar til sex, siger hun.

20-årige Tine Klinge-Christen anmeldte for nylig en voldtægt, der skete, da hun var 16. Her havde hun kysset med en fyr, der ville mere. Ifølge anmeldelsen forsøgte han at stramme hænderne om hendes hals, da hun skreg.

”En ting er desværre, hvad folk siger, noget andet hvad de gør. Når først alkohol ryger ind kan ikke alle styre sig. Men forhåbentlig får de ændrede holdninger flere til at anmelde det,” siger hun.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...