Markeder venter frisk pust til USA-økonomi

USA's centralbank ventes senere torsdag at melde om store opkøb af obligationer for at styrke økonomisk vækst.

Markeder venter frisk pust til USA-økonomi

USA's økonomi kan få et nyt rygstød torsdag aften af den amerikanske centralbank. Markederne forventer, at centralbanken vil sætte gang i ny aktivitet i USA ved at søsætte endnu et opkøbsprogram for obligationer.

Allerede to gange tidligere har nationalbanken - også kaldet Fed - forsøgt at hjælpe økonomien op i omdrejninger ved at købe statsobligationer i stor stil.

- Denne gang tror vi i højere grad, at man vil købe realkreditobligationer eller boligrelaterede obligationer, lyder vurderingen fra chefanalytiker Anders Svendsen, Nordea.

Centralbanken er nærmest løbet tør for statsobligationer at købe op. De store opkøb fører til en lavere rente, som igen giver ny aktivitet i økonomien.

Ifølge Anders Svendsen er det formentlig bedre for amerikansk økonomi at få renten ned på noget af det, der har betydning for amerikanske husholdninger - for eksempel boligrenter.

Tidligere har centralbanken sat store programmer i gang med opkøb for enorme beløb. Det kan også blive tilfældet denne gang. Men nogle mener, at man i stedet vil lave et program med opkøb for måske 50 milliarder dollar pr. måned - indtil økonomien får det godt nok.

- Det vil være mere fleksibelt. Økonomien er i betydelig bedring i forhold til de sidste par gange, man har lavet disse opkøb, siger Anders Svendsen.

Hos Nordea havde man egentlig indstillet sig på, at den amerikanske nationalbank ikke ville handle denne gang. Men dårlige nøgletal i sidste uge har fået bankens analytikere på andre tanker.

- Desuden udløber nogle af de tidligere ordninger nu. Så hvis man ikke kommer med noget nyt, vil det reelt være en pengepolitisk stramning, og det er økonomien nok ikke stærk nok til, siger Anders Svendsen.

Den store dollarindsats fra centralbanken kan på sigt give en større inflation. Dollaren vil blive svagere i forhold til den danske krone - men for dansk økonomi er det alligevel en fordel alt i alt, fordi det er vigtigere at få styrket den amerikanske økonomi, lyder vurderingen fra Anders Svendsen.

Forventningen er også, at centralbanken vil forlænge et løfte om at holde renten lav i USA. Det skal være med til at trække den mere langsigtede rente lidt ned.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.