Marmelade fra egne marker

Hybengården har succes med bær fra egne marker

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

STERUP:Hybenmarmelade fra egne marker. Det er blevet en succes for Annette og Henrik Bruun Sørensen, der driver Bondegårdshyben i Sterup.

Der var stort rykind på Hybengården, da der blev holdt åbent hus i forbindelse med Jyske Aas-projektet.

Det initiativrige par har netop i København fået overrakt Det Danske Gastronomiske Akademis hædersdiplom.

Begrundelsen er, at de har skabt et produkt, der forædler lokale, sunde bær.

- Der er ikke noget bedre end et veldækket morgenbord med mælkeprodukter, friskbrygget kaffe, godt brød og så - hvis vi er i Nordjylland - hybenmarmelade, lyder det fra indstillerne til hæderen.

- Her er det nærmest utænkeligt ikke at sætte et glas af denne vitaminrige frugt på bordet. Ofte hjemmelavet, men hvis tiden og energien ikke rækker, så vælger de fleste at købe et glas fra Hybengaarden.

På gården blev der oprindeligt kun plantet hyben til eget og venners forbrug. Men det greb om sig, og i dag producerer gårdmandsparret også marmelader af stort set alle kendte danske (og nordiske) bær. Dog er det kun hyben, de selv avler, al anden frugt bliver indkøbt enten fersk eller på frost.

Selv siger de:

- Vi kunne efterhånden ikke lave marmelade nok til at opfylde ønskerne hos vore venner, naboer og familie. Derfor opstod tanken: Hvorfor ikke prøve, om endnu flere ville have vores sunde og smagfulde marmelade, så vi på sigt måske selv kunne leve af det.

De fik udviklet en rensemaskine, så de kunne lave marmelader efter de gode gamle opskrifter til en fornuftig pris. Senest er nydesignede glas, låg og etiketter kommet til i produktionsrummet, der er indrettet i en tidligere staldlænge.

I dag lever de af marmeladerne. De seneste to år med en fuldtidsansat også.

Annette og Henrik Bruun Sørensen har også haft et samarbejde med tv-kokken Claus Holm for at udvikle smagen på helt nye marmelader.

Annette og Henrik Bruun Sørensen har bortforpagtet både grisestald og jord for at kunne hellige sig jobbet som håndværksmager og smagsudvikler uden at gå på kompromis med ingredienser og proces.

- De har arbejdet på projektet siden 1995, og fortjener en udmærkelse for et produkt som forædler lokale sunde bær nøjagtig som vi lærte af vores mødre ved at kigge dem over skulderen, så det smager af det, det er, nemlig dejlige danske bær, lyder det fra dommerkomiteen.

Parret er ikke helt selvforsynende. De har to hektar med hybenbuske, men det er planen at plante yderligere en hektar.

- Så kan vi næsten være selvforsynende, siger Annette og Henrik Bruun Sørensen.

De har netop lanceret flere nyheder, nemlig marmelade af havtorn samt havtorn med appelsin og en marmelade af jordbær, rabarber og hyldeblomst.

- Der skal hele tiden ske noget nyt, siger de.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.