Udland

Marokko udviser Syriens ambassadør

Først var der rygter om, at Syriens ambassadør i Marokko var hoppet af. Nu er han i stedet udvist af Marokko.

Marokko udviser Syriens ambassadør

Marokko har mandag bedt den syriske ambassadør om at forlade det nordafrikanske land og erklæret ham persona non grata og opfordrer til en overgang til demokrati for at opfylde det syriske folks stræben efter frihed.

Udvisningen af ambassadør Nabih Ismail følger i kølvandet på sidste uges afhopning af den syriske ambassadør i Irak og en af præsident Basahar al-Assads nære allierede generalers flugt til Tyrkiet.

Vestlige embedsmænd siger, at udviklingen er et tydeligt bevis på, at præsident Assad er ved at miste grebet om magten, og at oprøret mod ham fortsætter.

Tidligere mandag havde der verseret rygter om, at ambassadøren i Marokko, Nabih Ismail, også var hoppet af og gået over til oprørerne. En syrisk ambassadeansat afviste rygtet uden at ville komme nærmere ind på det.

Marokkos udenrigsministerium har ikke nogen umiddelbare kommentarer til årsagen til dets beslutning om at udvise Ismail, men:

- Situationen i Syrien kan ikke fortsætte på denne måde, skriver ministeriet i en erklæring..

Marokko ønsker "en effektiv og resolut handlemåde for at sikre en politisk overgang mod et demokratisk system, der garanterer Syriens enhed, stabilitet og regionale sikkerhed for at opnå det syriske broderfolks håb om værdighed, frihed og udvikling".

Marokko hjemkaldte landets egen ambassadør fra Damaskus i november 2011, og mandagens beslutning er den seneste i en række diplomatiske udvisninger, som har gjort det syriske styre stadig mere isoleret, mens anti-Assad-oprørerne vinder styrke.

I maj sendte USA, Frankrig, Storbritannien, Canada, Tyskland, Italien, Spanien, Østrig, Bulgarien og Schweiz alle syriske diplomater ud af landet som svar på massakren af 108 mennesker i byen Houla. Japan fulgte efter.

Marokkos nordafrikanske naboer, Tunesien og Libyen, som fik deres egne diktatorer fejet af banen under sidste års arabiske forår, udviste de syriske diplomater allerede i februar.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.