Kultur

Martin Brygmann og søn: Vi har fået en kæmpe gave

Musikken banker i brystet hos Ludvig og Martin Brygmann, men først og fremmest er de to Brygmænd far og søn.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Martin Brygmann turnerer i øjeblikket landet rundt med sin nye plade, "Bates Delight". Foto: Scanpix/Linda Kastrup

På bagsædet i bilen lyttede Ludvig Brygmann som barn til tonerne af George Michael og James Taylor, og derhjemme brugte han meget tid i sin fars studie.

Musikken har altid banket i brystet, og fra 15-års-alderen tog det for alvor fart for Ludvig Brygmann.

Ligesom sin far, Martin Brygmann, har han dog ikke valgt musikken - den har valgt ham.

- Jeg har fået musik skudt ind med modermælken. Min far er gammel trommeslager, og jeg husker tydeligt, hvordan han, siden jeg var helt lille, har spillet frække groves med hænderne. Det gør han stadig. Det har helt sikkert påvirket mig - jeg kan i hvert fald selv spille trommer den dag i dag, det er nok primært derfor, griner Ludvig Brygmann.

- Jeg husker også, at han viste mig nogle akkorder på guitaren, som jeg så satte sammen. Dem tog jeg over i studiet og skrev min første sang. Det var der, jeg opdagede glæden ved at skabe.

Martin Brygmann har lavet sine sange ved at lege og lytte sig frem, bryde reglerne musikalsk og lade ørerne og iveren for at blive bedre guide ham. Og samme egenskab har Ludvig Brygmann, fortæller Martin Brygmann.

- Vi har hørt meget musik sammen. Ludvig er vokset op med det, jeg har lavet og er kommet med i studiet. Jeg kunne selvfølgelig hjælpe lidt og sige: "Prøv at gøre sådan her", men der er ikke noget, der gør en bedre end at have fingrene nede i dejen og selv få erfaringer.

- Hvis man har et musikalsk øre og kan høre forskellen på det, der lyder lidt godt, og det, der lyder rigtig godt, er man nået langt. Ludvig er et meget musikalsk menneske, siger Martin Brygmann.

Ludvig Brygmann betragter også sin musikalitet som en gave. Han har ikke gået i gymnasiet, men har haft en masse småjob, inden han dedikerede sig fuld tid til musikken. Først som producer og nu også selv i musikalsk front.

Sammen med halvbroren Karl-Frederik Reichhardt udgør han duoen Ultramarin.

- Selvfølgelig bider folk mærke i, at Martin er min far. Heldigvis er jeg meget stolt af ham. Han har lavet mange hits, og det vil jeg også gerne lave.

- Han har lavet sindssygt meget god musik og er super respekteret i branchen, og det er også noget, jeg selv håber på at blive en skønne dag, lyder det fra Ludvig Brygmann.

Martin Brygmann begyndte at spille trommer som niårig, og i dag er musikken en af den 55-årige multikunstners mange leveveje.

Faktisk er det den ting, han mindst ville undvære i sit farverige repertoire.

Han står bag baskeren "Vent på mig" - det mest spillede nummer på P3 og P4 i perioden 1993 til 2007 - og han har lagt sin signaturstemme på kække comedysange som "Ud i det blå" og "I seng med de fleste" som en del af Det Brune Punktum.

- Da vi brød igennem, kunne vi gå på vandet. Vi fik kæmpe succes og blev spillet hele tiden.

- Så kom der en periode, hvor nyhedens interesse slap op, og andre overtog humortronen. "Åh nej, stopper det nu?", tænkte jeg, fortæller Martin Brygmann.

Men det gjorde det ikke. Det går bare op og ned i showbusiness, og det har han også understreget over for sønnike.

- Det er som bølger, og det har jeg advaret Ludvig om. Det er som at ligge i vandoverfladen. Lige så stille synker man ned, og for at holde sig oppe skal man slå med armene. Det betyder at lave ny musik eller finde på nye projekter.

- Der er mange, der ender nede på bunden og må finde på noget andet at lave. Betyder det, at man er ved at blive dårlig? Nej, det går bare op og ned. Det var det, jeg sagde til Ludvig, for jeg vil ikke have, han skal blive ked af det, hvis det går den anden vej.

Indtil videre ligger Ludvig Brygmann i overfladen og har det seneste halvandet år levet af musikken.

Martin Brygmann har været så længe i branchen, at han lever af sine hobbyer.

Utroligt privilegeret, konstaterer han.

I hjulet af sin kreative cyklus turnerer han i øjeblikket rundt med sin seneste plade, det musikalske hjertebarn "Bates Delight".

Trods den fælles passion for musikken, er der ikke planer om en musikalsk fusion mellem de to generationer af Brygmænd.

- Vi er først og fremmest far og søn. Vi snakker om så mange ting - om livet, men selvfølgelig også meget om musik. Mine børn skal helst arbejde med noget, de synes er sjovt og kan finde glæde i. Ludvig kunne snildt tage et job på et kontor, men jeg ved, han ville kede sig.

- Man kan lige så godt bruge de gaver, man har fået, og Ludvig er en kreativ sjæl. Det kunne også godt have været, han ikke var det, og så ville jeg have rådet ham til at gøre noget andet. Men det ved jeg bare, han er. Jeg er meget stolt af min søn.

Ludvig Brygmanns duo, Ultramarin, er aktuel med EP'en "Brødre af Blod".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst