Martin-chef: Vi får altså ingen EU-støtte

Ungarsk egnsudviklingsstøtte havde ikke indflydelse på beslutning om samling af fabrikker i Europa, fastslår direktør

Ungarsk egnsudviklingsstøtte havde ikke indflydelse på beslutning om at samle af fabrikker i Europa, fastslår direktøren for Martin i Frederikshavn. Arkivfoto

Ungarsk egnsudviklingsstøtte havde ikke indflydelse på beslutning om at samle af fabrikker i Europa, fastslår direktøren for Martin i Frederikshavn. Arkivfoto

FREDERIKSHAVN:Administrerende direktør i Martin Professional, Frederikshavn, Lars Dige Knudsen, ærgrer han sig over den politiske debat, der har udspillet sig i medierne om EU-støtte til flytningen af fabrikkens produktion fra Frederikshavn til Ungarn.

Debatten blev rejst af folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) og senest videreført af formandskabet i det nordjyske kommunekontaktråd KKR, borgmestrene Mogens Gade, Jammerbugt (V) og Arne Boelt, Hjørring (S).

- Jeg har sympati for synspunktet om, at man ikke skal yde EU-støtte for at flytte en fabrik fra et EU-land til et andet, men det billede, der er tegnet, er ikke korrekt, fastslår han.

I en intern information til medarbejderne har Lars Dige Knudsen gjort rede for sagens sammenhæng.

- Hverken Martin eller Harman (fabrikkens amerikanske moderselskab, red.) har ansøgt om eller modtaget støtte fra EU i forbindelse med fabrikslukningen.

Martin etablerer ikke egen produktion i Ungarn. Harman derimod har besluttet at samle al sin europæiske produktion ét sted, og Martin ”outsourcer” således sin produktion til et produktionsselskab ejet af Harman, forklarer han.

Ungarn er valgt som produktionsland efter en objektiv vurdering af, hvor det er mest hensigtsmæssigt at placere en ny fabrik i Europa. Forud for beslutningen har selskabet og dets rådgivere undersøgt både arbejdsudbud, uddannelsesniveau, politisk og økonomisk klima samt infrastruktur, pointerer Lars Dige Knudsen.

Han tilføjer, at Harman har mere end 20 års erfaring med produktion i Ungarn, og allerede beskæftiger mere end 2200 medarbejdere i landet.

Et tilbud fra Ungarn

Det var ifølge hans forklaring Ungarns regering, der tilbød Harman et tilskud på 2,4 millioner euro til investeringen, hvis man ville placere den nye fabrik i den sydlige del af Ungarn, investere mere end 80 millioner kroner og skabe over 400 arbejdspladser. Altså en slags egnsudviklingsstøtte.

- Pengene bliver bevilget fra en statslig fond ”The Hungarian Investment Promotion Agency (HIPA), og gives til Harman og ikke Martin, og og vi har ikke haft viden om, at den har været funderet på EU-midler, erklærer Lars Dige Knudsen.

- Jeg er ked af, at mine medarbejdere, der i forvejen er hårdt nok ramt, gennem medierne skal have en historie, jeg ikke synes er sandfærdig, siger han.

Martin støttet i Frederikshavn

Martin i Frederikshavn har dog tidligere fået EU-støtte i form af Mål 2-midler, nemlig da man i 2002 byggede fabrikken på Niels Bohrs Vej, der nu lukkes. Lars Dige Knudsen oplyser, at beløbet var omkring 13 millioner kroner.

- Bare for at sætte det i relief i forhold til den politiske diskussion: der er jo ikke nogen forskel på at modtage egnsudviklingsstøtte i Frederikshavn og i den sydlige del af Ungarn, bemærker han.

Lukkevilkår aftalt

Lars Dige Knudsen oplyser i øvrigt, at vilkårene for lukning af virksomheden i Frederikshavn nu er fastlagt efter forhandling med medarbejderrepræsentanterne, og at beslutningen herefter er endelig.

Aftalen rummer et loyalitetsprogram, mulighed for frihed til jobsøgning samt adgang til kurser og rådgivning.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.