Danmark

Marts-vejret var ekstremt

Årets første forårsmåned blev både meget solrig og meget, meget kold, viser DMI's månedsanalyse.

Marts-vejret var ekstremt

Marts 2013 vil af de fleste nok blive husket som en af de mest vinterlige forårsmåneder i mands minde. Og måneden var da også ekstrem med hensyn til vejret. Det viser en opgørelse fra DMI.

Men selv om Danmark i store dele af måneden var præget af hvide landskaber, så var marts faktisk en af de mest solrige nogensinde.

I alt blev det til 190 solskinstimer, og det betyder, at marts 2013 blev den næstmest solrige i de 97 år, hvor DMI har talt den slags. Og vi skal 70 år tilbage, til marts 1943, for at finde en mere solrig måned. Dengang blev det til præcis 200 solskinstimer.

Også på andre fronter afveg marts-vejret fra det normale. Med en gennemsnitstemperatur på minus 0,8 grader var forårsmåneden nemlig koldere end de tre vintermåneder, vi var igennem, før vi nåede til marts. Den koldeste af dem var februar, hvor gennemsnitstemperaturen var minus 0,4 grader.

Faktisk skal man hele 26 år tilbage for at finde en marts, der var lige så kold. Vintrene fra 1985 til 1987, der var ekstremt kolde, er blandt meteorologer kendte som "firsernes trillingevintre".

Og den sidste af dem, 1987, gik helt ind i foråret og betød, at danskerne godt pakket ind måtte kæmpe sig igennem en marts med en gennemsnitstemperatur på minus 1,8 grader.

Når det gælder nedbør var marts også tæt på det ekstreme. Normalt falder der nemlig godt 43 millimeter nedbør i marts. I år blev det i gennemsnit kun til ni millimeter.

Dermed ender marts 2013 på en delt fjerdeplads over de mest nedbørsfattige marts-måneder nogensinde.

Tallene fra Danmarks Meteorologiske Institut er så friske, at de sidste endnu ikke er blevet kvalitetssikret. Derfor skal tages et lille forbehold for enkelte af opgørelserne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.