EMNER

Masho kan vende hjem til Etiopien

Adoptivbørn kan sendes tilbage til deres biologiske forældre i nødstilfælde

Det burde være juridisk muligt at sende det etiopiske adoptivbarn Masho (billedet) hjem til sine biologiske forældre, vurderer en familieadvokat. Foto: Scanpix

Det burde være juridisk muligt at sende det etiopiske adoptivbarn Masho (billedet) hjem til sine biologiske forældre, vurderer en familieadvokat. Foto: Scanpix

KØBENHAVN:Det burde være juridisk muligt at sende det etiopiske adoptivbarn Masho hjem til sine biologiske forældre, vurderer Helle Larsen, formand for Danske Familieadvokater.

- Men det kræver to ting. Adoptivforældrene og de biologiske forældre skal være enige. Det skal samtidig vurderes, at ophævelsen er bedst for barnet, siger Helle Larsen.

Hun nævner dog, at der i barnets fødeland skal være tilsvarende regler, der muliggør, at de biologiske forældre genoptager forældreskabet.

Pigen skal hjælpes hjem

Den i dag otteårige piges liv i Danmark skildres i TV2-dokumentaren "Adoptionens pris", der har kickstartet en større debat om den danske adoptionsproces og Mashos fremtid.

Familieordfører for Dansk Folkeparti, Mette Hjermind Dencker, har krævet, at den danske stat hjælper pigen tilbage til Etiopien.

- Masho bør hjælpes hjem til sine biologiske forældre med støtte fra det danske samfund, udtaler ordføreren i en pressemeddelelse.

Minister afviser ikke

Den etiopiske pige, der i dag bor på et dansk børnehjem, blev som fireårig bortadopteret til et dansk ægtepar på trods af, at hun tilsyneladende havde det godt hos sine biologiske forældre i det afrikanske land.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) bekræfter, at en annullering i teorien godt kan finde sted.

- Rent juridisk kan det godt lade sig gøre at ophæve en adoption. Det er bare aldrig sket før, at man har sendt et barn tilbage, siger Karen Hækkerup, der ikke vil vurdere, om Masho vil have bedst af at komme tilbage til Etiopien.

Indkaldt til krisemøde

- For det første har jeg ingen viden om, om Mashos forældre i Etiopien overhovedet er interesseret i at få hende tilbage. Jeg ved, at de gerne vil høre om, hvordan hun har det. Men jeg kender ikke noget til deres situation, deres sundhedstilstand eller deres forhold.

- Det kan da godt være, at man laver den vurdering, at hun vil have bedst af at komme tilbage til Etiopien. Men vi skal sørge for, at hun ikke bliver overladt til en etiopisk institution og skal vokse op der, siger ministeren.

Hun har nu indkaldt Folketingets partier til et krisemøde, der skal få skabt klarhed om, hvorvidt den danske adoptionsproces kan optimeres.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.