Masser af fusk i udenlandske virksomheder

Hver fjerde gang Arbejdstilsynet dukker op hos en udenlandsk virksomhed, er den ikke registreret i Danmark.

Masser af fusk i udenlandske virksomheder

Det kan koste en bøde på 10.000 kroner, hvis de udenlandske håndværkere, der fikser carporten eller sætter nyt køkken op, ikke er ordentligt registreret i Danmark.

Og du gør klogt i at bede om at se en kvittering på registreringen. For hver fjerde gang Arbejdstilsynet besøger en udenlandsk virksomhed, er virksomheden ikke lovligt registreret i det såkaldte RUT-register - Registret for Udenlandske Tjenesteydere.

Det viser Arbejdstilsynets årsrapport fra 2011, som Avisen.dk har set udkastet til. Og tallene taler deres tydelige sprog, fortæller Sofie Bisbjerg, der er fuldmægtig i Arbejdstilsynet.

- Det fortæller, at der stadig er noget at kigge efter. Der er stadig mange udenlandske virksomheder, der udfører arbejde i Danmark uden at være anmeldt i RUT-registret, siger hun til Avisen.dk.

Når en udenlandsk virksomhed udfører midlertidige opgaver i Danmark, kan myndighederne ved hjælp af registret holde øje med, hvor de arbejder, og hvad de laver.

I 2011 strammede man reglerne, så den, der betaler for at få en opgave udført, også er ansvarlig for, at det udenlandske firma registrerer sig.

Der er en tendens til, at flere udenlandske virksomheder registrerer sig i RUT, oplyser Arbejdstilsynet. Der er dog også flere udenlandske firmaer, der kommer til Danmark, og hvor stor en del af dem, der har rod i registreringen, er uvist.

Formanden for Malernes Fagforening Storkøbenhavn, Bo Rosschou, er ikke imponeret over RUT-registret.

- Det er langt fra komplet. Vores fornemmelse er, at størsteparten af de virksomheder, der burde være registreret, ikke er det, siger Bo Rosschou til Avisen.dk.

Mere end hver sjette af de virksomheder, som bliver taget for ulovlig registrering, går fri. Typisk fordi politiet ikke traf virksomheden på den adresse, der er opgivet, eller fordi Arbejdstilsynet ikke kunne få oplysninger nok om virksomheden til at gå videre til politiet.

/ritzau/