Masser af rav - hvis vi kan finde det...

Ravfinder nr. 1 tog børnene med på stranden på en blæsende dag

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

SÆBY:Da ravmanden Frants Kristensen fandt sit første stykke rav, var han bare seks år. Det gav blod på tanden, og snart havde Frants samlet en hel kagedåse fyldt med rav.

- Da jeg var barn, tjente vi da vores lommepenge på at samle rav. Og om lørdagen kom en opkøber fra Dokkedal og købte det. Så var kagedåsen tom, og jeg begyndte forfra med at samle. Det er lige så spændende at samle ram, som at finde guld - det er faktisk en slags guldfeber, fortæller Frants Kristensen.

I går var Ravsliberens forretning i Algade i Sæby proppet til sidste kvadratmeter. 28 børn havde taget forældre og bedsteforældre med, og de kom for at lære, hvordan man finder rav. For dét er lige Frants område.

- I kan kende man forskel på rav og sten, når I vejer det i hånden. Rav er nemlig meget lettere, derfor skal I ikke lede efter det blandt sten, men derimod under sorte, tørre stykker træ eller gul havsvamp. Og det går de fleste udenom, fortalte Frants Kristensen.

Så gik alle i gåsegang ned på Nordstrand, hvor der er et rigtigt godt ravpindelag mellem høfderne.

- Her var det så heldigt, at de alle fandt rav, og så var deres begejstring vakt. Alle blev som børn igen - også forældre og bedsteforældre, der lige måtte mindes om, at det jo var børnene, skulle finde rav, smiler Frants Kristensen.

Der stod alle så med rumperne i vejret og rodede efter havets guld - indtil alle havde fundet en lille flig af eventyret.

Tilbage i Frants værksted blev alle bænket og fik først groft og siden fint slibepapir. Ravsliberen så efter, om børnene nu havde slebet ravstykket fint nok, og da det var tilfældet, fik de polermiddel, så ravstykket glinsede i solstrålen.

Så blev der boret hul og sat en lædersnor i, så alle fik deres helt eget unikke smykke med hjem.

Fru Ravsliber - altså Frants kone Doris havde trykt ravsliberdiplomer, der beviste, at børnene havde deltaget i et professionelt ravsliberkursus. Og dem fik børnene udleveret inden hjemturen.

Og alle havde haft en dejlig oplevelse i naturen - med frisk luft og sanserne i spil. Kun øjne ører var åbne - og fingrene på arbejde.

En sund, aktiv øvelse i oplevelse af naturen - uden det mindste spor af computer.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.