Massivt antal fejl i børnesager

Socialrådgivere har haft for travlt - gennemgang viser stort antal markante fejl i de yngste børns sager

Jammerbugt Kommunes Børne- og Familierådgivning har opdaget, at der i et stort antal sager om udsatte børn og unge er sket fejl i sagsbehandlingen - fejl, som ikke burde være opstået.Arkivfoto: Lars Pauli

Jammerbugt Kommunes Børne- og Familierådgivning har opdaget, at der i et stort antal sager om udsatte børn og unge er sket fejl i sagsbehandlingen - fejl, som ikke burde være opstået.Arkivfoto: Lars Pauli

JAMMERBUGT:I forbindelse med Jammerbugt Kommunes beslutning om at ændre på den måde, man arbejder med udsatte børn og unge, har socialrådgiverne i Børne- og Familierådgivningen gennemgået alle sager for børn mellem 0 og 12 år i Jammerbugt Kommune.

Oprindeligt blev beslutningen om at gennemgå sagerne truffet med det mål for øje, at man dermed kunne lukke sager og sørge for, at socialrådgiverne i Jammerbugt Kommune fik færre sager mellem hænderne. Med den nye indsats skal en socialrådgiver ikke have mere end 25 sager, hvilket er langt færre end hidtil.

Påpeger selv stort antal fejl

Men under gennemgangen er det blevet klart, at der i ganske mange tilfælde er sket fejl, som ikke burde være opstået.

Ifølge et referat fra Jammerbugt Kommunes børne- og familieudvalgets møde 30. maj har man i Børne- og Familierådgivningen oplevet, at der har været mangler i en stor mængde sager, hvor der blandt andet ikke er ført journalnotater, udarbejdet handleplan, foretaget børnefaglig undersøgelse efter Servicelovens § 50, som bruges til at undersøge barnets behov for støtte, lige som der er flere eksempler på, at medarbejdere ikke har fulgt op på iværksatte foranstaltninger.

De mange fejl og mangler er blevet opdaget efter at Jammerbugt Kommune nedsatte en arbejdsgruppe 1. februar, der skulle kulegrave samtlige sager.

Rådgivere skal selv rette op

Formanden for Børne- og Familieudvalget, Jens Jungersen (V), oplyser, at han ikke er klar over, hvornår de markante fejl og mangler i sagsbehandlingen er opdaget, da han ikke er informeret om det.

Jens Jungersen har ikke været i stand til at svare på, hvad årsagen er til de mange fejl i sagerne hos de 0 til 12-årige i Børne- og Familierådgivningen. Jammerbugt Kommune har heller ikke kunnet oplyse, hvorvidt opdagelsen af de mange fejl har haft konsekvenser for medarbejderstaben, da direktøren for Børne- og Familieforvaltningen, Jan Lund-Andersen, er på sommerferie.

Men ifølge formanden for Dansk Socialrådgiverforening i region nord, Mads Bilstrup, er familieudvalget blevet grundigt informeret om sagen. Han er dog ikke klar over det præcise omfang med hensyn til antallet af sager, og hvor alvorlige manglerne er.

- Men nu kører sagerne tilbage til de ansvarlige rådgivere, der skal rette op på det. Når det er gjort, går de i gang med den nye model, fortæller Mads Bilstrup.

Som udgangspunkt skal der ikke være fejl og mangler i sagsbehandlingen. Men omvendt: Med de krav, der er i lovgivningen fra Folketinget og fra kommunernes regelsæt, er det svært ikke at lave fejl, forklarer Mads Bilstrup.

Uoverskuelig mængde sager

Han påpeger, at Jammerbugt Kommune har haft en historie, hvor sagsbehandlerne har siddet med langt flere sager, end de har kunnet overskue, hvilket en gang tidligere har ledt til en anmeldelse til Arbejdstilsynet. Og i tilfælde, hvor sagsbehandlerne sidder med mellem 35 og 40 sager, hvilket har været praksis i Jammerbugt Kommune, kan det være svært at nå alle de arbejdsopgaver, der er forbundet med sagerne i løbet af ugen.

- Og så opstår der fejl og mangler, påpeger Mads Bilstrup.

- Jeg kan kun beklage og sige, at det ikke er tilfredsstillende, at man har fundet så mange fejl, understreger Mads Bilstrup, der håber, at nye vinde nu vil blæse over Jammerbugten, når kommunen indfører Sverigesmodellen.

- Modellen er det, der skal til for at lave et godt resultat, understreger Mads Bilstrup.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.