Mattis: Drab på Khashoggi truer stabiliteten i Mellemøsten

Saudi-Arabiens udenrigsminister kalder mediers omtale af drabet på journalist for "hysterisk".

Drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi må "bekymre os alle" siger USA's forsvarsminister, Jim Mattis Foto: Hamad I Mohammed/Reuters

Drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi må "bekymre os alle" siger USA's forsvarsminister, Jim Mattis Foto: Hamad I Mohammed/Reuters

Drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi "undergraver regional stabilitet" i Mellemøsten, advarer USA's forsvarsminister, Jim Mattis.

Under et besøg i Bahrain, hvor han deltager i en international konference, fortæller Mattis, at den amerikanske regering vil tage yderligere skridt i sagen.

Men Saudi-Arabiens udenrigsminister siger på den samme konference, at den internationale vrede over drabet er "hysterisk".

Kashoggi, der blandt andet skrev for avisen Washington Post, blev myrdet, da han 2. oktober trådte ind på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske storby Istanbul. Her ventede en større gruppe saudiske agenter, som var landet i Tyrkiet samme nat, for at slå ham ihjel.

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, mistænkes af mange for at have beordret drabet.

Mattis nævner ikke Saudi-Arabien ved navn, men konstaterer, at drabet på den saudiske journalist "må bekymre os alle".

Han minder om, at USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, allerede har ophævet godkendte visa til personer, der er mistænkt for at have taget del i drabet.

Men han siger intet om, at USA vil annullere et stort våbensalg til Saudi-Arabien, som der ellers har lydt krav om i USA's kongres.

Den saudiske udenrigsminister, Adel al-Jubeir, lover, at sagen fuldt ud vil blive efterforsket. Men tilføjer, at "efterforskning tager tid".

- Uheldigvis har der været dette hysteri i medierne om Saudi-Arabiens skyld, inden en undersøgelse er afsluttet, mener han.

Ifølge Tyrkiet var det i alt 15 agenter, der blev fløjet fra Saudi-Arabien til Istanbul 2. oktober. Efter at have slået Khashoggi ihjel, parterede de liget. Hans ligdele er ikke blevet fundet endnu.

Det fik fredag Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, til at efterlyse svar fra Saudi-Arabien på, hvad der er blevet af liget, og hvem der gav ordren til, at Khashoggi skulle myrdes.

Khashoggi var kendt for at skrive kritisk om det saudiske styre og andre autoritære regimer i den arabiske verden.

/ritzau/AP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.