May: 95 procent af skilsmisse fra EU er på plads

Theresa May vil mandag informere parlamentet i London om, at en brexitaftale er tæt på at være på plads.

Næsten alle betingelser for en brexitaftale er på plads. Det vil premierminister Theresa May  mandag sige i en tale i det britiske parlament. Foto: François Lenoir/arkiv/Reuters

Næsten alle betingelser for en brexitaftale er på plads. Det vil premierminister Theresa May mandag sige i en tale i det britiske parlament. Foto: François Lenoir/arkiv/Reuters

Ifølge den britiske premierminister, Theresa May, er næsten alt faldet på plads med hensyn til Storbritanniens udtræden af EU.

Parterne er nået til enighed om 95 procent af brexit.

Det vil Theresa May mandag sige i en tale i Underhuset. Det skriver avisen The Guardian og nyhedsbureauet Reuters sent søndag aften.

De to medier har oplysningerne fra et uddrag af talen, som May ventes at holde mandag eftermiddag i parlamentet.

Ifølge The Guardian ventes May blandt andet at bekræfte, at hun er nået til enighed med de øvrige EU-lande om den fremtidige status for Gibraltar.

Der er også fundet fælles fodslag med hensyn til, hvordan eventuelle fremtidige stridspunkter mellem Storbritannien og EU skal løses.

Klarhed om en britisk militærbase på Cypern er også faldet på plads, vil May sige i parlamentet.

Den største knast i forhandlingerne, spørgsmålet om grænsen mellem Irland og Nordirland, mangler dog fortsat at blive løst ifølge The Guardian.

Ifølge avisen vil May med sin tale forsøge at dæmpe intern uro i det konservative parti.

Flere parlamentsmedlemmer kritiserede efter sidste uges topmøde i EU Theresa May for ikke at have opnået nævneværdige fremskridt i forhandlingerne om brexit.

I sin tale vil May gå i rette med kritikken ved at fremhæve alle de specifikke områder, hvor der allerede er indgået aftaler.

Deriblandt skilsmisseregningen på 39 milliarder pund.

Angiveligt er der også en aftale om en overgangsperiode fra den officielle udtræden i marts 2019 frem til mindst udgangen af 2020.

Det skal give Storbritannien tid til at tilpasse sig de nye forhold, samt sikre EU-borgeres rettigheder i Storbritannien og vice versa.

Men knasten om den irske grænse volder fortsat store problemer.

Ifølge den irske udenrigsminister, Simon Coveney, kan en forlængelse af briternes overgangsperiode efter brexit ikke være et alternativ til den såkaldte bagstopper for Nordirland og Irland.

- Der vil ikke være nogen aftale om udtrækning uden bagstopperen. Så er det sagt, siger Coveney til avisen Irish Times ifølge Reuters.

Bagstopperen handler om EU's nødplan for at undgå egentlig grænsekontrol mellem Nordirland og Irland.

Han udtaler sig, da han bliver spurgt ind til, hvorvidt en forlængelse kunne være et alternativ.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.