Arkiver

Med konsulen til bords

Frank's køkkenchef fandt inspiration i lokalhistorisk arkiv

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Det er her på toppen af Kattegatsiloen, at den historiske nytårsmenu tilberedes og serveres.

Nogle timer før, nytårsklokkerne falder i slag, og raketterne suser op mod nattehimlen, kan man nyde en nytårsmenu med historisk aroma i restauranten på toppen af Kattegatsiloen i Frederikshavn. Køkkenchefen på Frank's, Johannes Stjernholm Møller, foretrækker nordjyske råvarer i sit køkken. Men han interesserer sig både for gastronomi og historie. Derfor begyndte han at lede efter lokale opskrifter. Eftersøgningen førte ham til lokalhistorisk arkiv. - Har du noget, jeg kan bruge, spurgte han arkivar Erik Christensen. Og det havde Erik Christensen. Han tænkte straks på den afdøde storkøbmand og konsul Christian Cloos' dagbøger, da han fik forespørgslen fra Johannes Stjernholm. Konsulen førte nemlig udførlige dagbog over sin gøren og laden. Også om, hvad der blev spist og drukket i hans palæ, der lå yderst i Havnegade, lige ved siden af den nuværende turistterminal. Og gæsterne fra indland og udland spiste godt hos konsulen. Det var ikke egnsretter, men fransk inspireret køkken baseret på lokale råvarer. Med et fremmedartet stænk af krydderier og frugter, som storkøbmanden let kunne skaffe via sine mange forbindelser i udlandet. Dertil dyre franske vine og ofte champagne. Arkivet opbevarer menukort med otte og ni retter mad, som er blevet serveret ved selskaber hos konsulen. Han skrev selv menukort. På fransk. Ved nogle lejligheder fik han lavet trykte menukort hos den lokale bogtrykker. Johannes Stjernholm har taget udgangspunkt i de mere end 100 år gamle menukort og tilbereder nytårsaftensdag en syv retters Cloos-menu til restaurantens gæster og ud af huset. Og det er nok de færreste, der har smagt krustade med jomfruhummer eller vandbakkelse med ost, kompot og vingele. Nogle retter i nytårsmenuen er nøjagtig som dem tjenerne serverede ved konsulens middagsselskaber i begyndelsen af 1900-tallet. Andre, som nytårstorsken, serveres i Stjernholms nyfortolkning som forret med en sennepsemulsion . Nytårsgæsterne på Frank's får mulighed for at høre meget mere om konsulen, der lagde navn til udsigtstårnet uden for byen. Arkivar Erik Christensen er til stede og fortæller om byens driftigste erhvervsmand omkring århundredskiftet og hans unikke position nationalt og internationalt.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst

Mest læste