Medicinalfirma politianmeldt for at 20-doble medicinpris

CD Pharma anmeldes til bagmandspolitiet for at hæve prisen på ve-stimulerende medicin med 2000 procent.

Et ve-stimulerende middel til gravide blev pludselig 20 gange dyrere. Det udløser nu en politianmeldelse. Foto: Scanpix/Mads Claus Rasmussen/arkiv

Et ve-stimulerende middel til gravide blev pludselig 20 gange dyrere. Det udløser nu en politianmeldelse. Foto: Scanpix/Mads Claus Rasmussen/arkiv

Konkurrencerådet politianmelder medicinalfirmaet CD Pharma for misbrug af dominerende stilling på markedet ved at hæve prisen på ve-stimulerende medicin med 2000 procent.

- CD Pharma har udnyttet sin dominerende position ved at hæve prisen 2000 procent på et ve-stimulerende lægemiddel, som regionernes indkøbsorganisation, Amgros, har købt.

- Der er således betalt urimeligt meget for lægemidlet i en periode, som varede cirka et halvt år, siger kontorchef Adrian Lübbert, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Der er tale om præparatet Syntocinon, der blev udviklet i 1950'erne. Lægemidlet kan bruges til at sætte gang i fødsler og stimulere veer.

CD Pharma hævede prisen på midlet fra omkring 45 kroner per pakke til 945 kroner, da staten blev tvunget til at købe medicinen af selskabet i 2014.

Sagen startede, da en parallelimportør af Syntocinon, der havde vundet kontrakten med det offentlige, ikke kunne levere.

Det tvang Amgros til at gå ud på markedet, hvor CD Pharma have en eksklusivaftale på lægemidlet med producenten.

CD Pharma har ikke kunnet begrunde prisstigningen med for eksempel højere omkostninger eller særlige hensyn til forskning og udvikling.

Prisstigningen har ifølge Konkurrencerådet betydet, at Amgros har betalt små seks millioner kroner mere end prisen i den oprindelige kontrakt med parallelimportøren.

Konkurrencerådet har på baggrund af sagen valgt at anmelde firmaet til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - i daglig tale bagmandspolitiet.

- Det kan eventuelt udløse en bødestraf til virksomheden, men det vil også have en afskrækkende virkning i forhold til andre virksomheder, vurderer Adrian Lübbert.

Hos Amgros er direktør Flemming Sonne tilfreds med, at Konkurrencerådet politianmelder firmaet.

- Afgørelsen er et klart signal til alle lægemiddelleverandører – både på det danske og det europæiske marked – om, at de ikke skal udnytte en midlertidig mangel på lægemidler ved at skrue prisen urimeligt højt op, siger han.

- Vi håber, at afgørelsen nu vil sætte en stopper for sådanne sager, som vi har set flere af gennem de senere år, siger Flemming Sonne.

Det har onsdag ikke været muligt at få en kommentar fra CD Pharmas svenske afdeling, der har stået for salget.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.