Danske SAS-piloter tilslutter sig skandinavisk pilotstrejke

Flyafgange over hele Skandinavien er aflyst efter sammenbrud i forhandlinger.

Strejken har allerede fredag morgen betydet aflysninger af over 600 fly. 72.000 passagerer bliver ifølge selskabet berørt (Arkivfoto)

Strejken har allerede fredag morgen betydet aflysninger af over 600 fly. 72.000 passagerer bliver ifølge selskabet berørt (Arkivfoto)

OSLO:Danske SAS-piloter er gået i strejke.

Det fortæller Henrik Thyregod, næstformanden i Dansk Pilotforening foran Forligsinstitutionen fredag.

- Vi har forhandlet, men forhandlingerne er brudt sammen. Det handler om, at vi vil have samme gode forhold som i andre lavprisselskaber om at kende sin arbejdstid. Vi er langt fra hinanden, siger han til TV2.

Dermed har 1409 SAS-piloter i hele Skandinavien nedlagt arbejdet, og flyafgange er derfor aflyst.

673 fly kommer ikke på vingerne, da de allerede er aflyst, og det vil ifølge SAS påvirke 72.000 passagerer.

Det sker efter et nedbrud i overenskomstforhandlinger mellem SAS og de skandinaviske piloter. Derfor vil de nu samle de 1409 SAS-piloter og diskutere, hvad de skal gøre fremadrettet, fortæller Henrik Thyregod.

Stridens kerne er løn og arbejdstid. Blandt andet ønsker piloterne en større grad af forudsigelighed, når det kommer til, hvornår de skal arbejde.

I værste fald kan piloterne ifølge Dansk Pilotforening risikere at skulle arbejde syv weekender i træk.

- Vi forventer, at man kan få samme tjenestevilkår som andre lavprisselskaber. SAS skal ikke være det ringeste sted at arbejde som pilot. Vi har ikke ufravigelige krav, men rimelige krav. Og vi har forsøgt at finde en løsning med SAS.

- Men det har set umuligt ud siden i nat, siger Henrik Thyregod.

Piloternes krav har da også været uansvarlige, mener SAS.

- Vi er selvfølgelig rigtig ærgerlige over, at vores pilotforeninger har valgt at strejke. Vi ønskede og forventede at kunne nå en aftale med piloterne, præcis som vi har gjort med alle andre medarbejdergrupper i SAS, siger Mariam Skovfoged, pressechef i SAS til Ritzau.

- Jeg kan ikke kommentere direkte på forhandlingerne, men vi ønsker et stærkt og konkurrencedygtigt SAS. Og de krav, vi har fået fra pilotforeningerne, er altså ikke ansvarlige.

Pressechefen oplyser videre, at man forsøger at ombooke de mange tusinde passagerer, der berøres af strejken, til andre selskaber.

Hun kan dog ikke sige noget om, hvor stor en del af passagererne, der kan forvente at få mulighed for en hurtig afgang med et andet selskab.

Det er uvist, præcis hvad de danske piloter har krævet. Ifølge det svenske medie Arbetsmarknadsnytt, har den svenske pilotforening forlangt en lønstigning på 13 procent, men blev tilbudt 2,3 procent af SAS.

Man kan tjekke status på SAS-fly på selskabets hjemmeside, ligesom SAS-passagerer kan henvende sig til SAS-personalet i terminal 3 for yderligere information.

Det forventes ikke, at strejken kommer til at påvirke afgange med andre flyselskaber.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.