Medie: Danske topembedsmænd rejser snart til Syrien

Snart rejser danske topembedsmænd til syriske fangelejre. De er klar til at sondre mellem mødrene og børnene.

KØBENHAVN:En delegation af topembedsmænd fra flere ministerier er inden længe på vej til Syrien.

Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder over for Politiken.

Det ventes, at den danske delegation blandt andet vil gå i dialog med de kurdiske myndigheder om, hvordan en eventuel evakuering af danske børn i fangelejre kan finde sted.

Det var i påsken, at regeringen meldte ud, at den opretter en såkaldt taskforce.

Det er en arbejdsgruppe, som skal finde løsninger til at få børn med dansk tilknytning i syriske fangelejre til Danmark uden deres forældre. Senest 15. maj skal arbejdsgruppen komme med løsninger.

Ifølge Politiken er delegationen, der skal til Syrien, en del af den taskforce.

Ifølge Berlingske er man klar til at sondre mellem børn og forældre, der har dansk statsborgerskab, og de, der ikke har. Det kan efterlade en større gruppe af de danske børn, der sidder i fangelejrene.

Berlingske er i besiddelse af taskforcens opgavebeskrivelse, og her fremgår det, at målet med arbejdet er at "børn af danske forældre kan komme til Danmark hurtigst muligt".

I øjeblikket sidder i alt 19 børn med dansk tilknytning i syriske fangelejre. I hvert fald hvad Udenrigsministeriet kender til. Disse er fordelt på seks mødre.

Men ti børn er født i den syriske konfliktzone, og deres indfødsret - statsborgerskab - er ikke fastslået. Flere af forældrene har også mistet det danske statsborgerskab.

Udenrigsordfører Naser Khader (K) siger til Politiken, at hans forventning er, at delegationen skal undersøge mulighederne for at evakuere danske børn uden deres forældre fra fangelejre.

- Det er en gruppe af topembedsmænd med forskellige kompetencer, blandt andet i forhold til det juridiske og konventionsmæssige, der skal ned og foretage individuelle vurderinger af hvert enkelt barn.

- Og så er det meningen, at de ikke kun skal undersøge, men komme med modeller til, hvordan vi kan hjælpe de børn, der har behov for hjælp. Uden deres forældre. Det skal bygge på frivillighed, siger Naser Khader til Politiken.

Han understreger, at han ikke kender de nærmere detaljer omkring rejsen.

Udenrigsministeriet ønsker ikke at kommentere den forestående rejse til Syrien.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden