Udland

Medie: Efterretningstjenester hackede simkort-producent

Et digitalt indbrud kan have gjort det til en smal sag for efterretningstjenester at smuglytte til samtaler.

Efterretningstjenester fra USA og Storbritannien brød for flere år siden ind i systemerne hos verdens største simkort-producent og skaffede sig adgang til krypteringsnøgler, der gør det muligt at overvåge brugere.

Det afslører netmediet The Intercept ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

Med nøglerne har det været muligt for efterretningstjenesterne at lytte og følge med i store dele af verdens tale- og datakommunikation, skriver Intercept, der citerer et dokument fra 2010 lækket af whistleblower Edward Snowden.

Hackerangrebet blev angiveligt udført i fællesskab af den britiske efterretningstjeneste Government Communications Headquarters (GCHQ) og det amerikanske National Security Agency (NSA).

Målet for det digitale indbrud var virksomheden Gemalto, der producerer to milliarder simkort hvert år for 450 forskellige teleselskaber - heriblandt giganterne AT & amp;T, T-Mobile og China Mobile.

Selskabet er registreret i Holland, men har fabrikker i hele verden.

Gemaltos vicedirektør Paul Beverly siger til The Intercept, at han var "bekymret" over lækket.

- Det vigtigste for os lige nu er at få et overblik over omfanget af hacket og datalækket, siger han.

Skulle det vise sig, at krypteringsnøglerne faktisk blev fundet af efterretningstjenesterne, vil det teknisk gøre overvågningen af mobiltrafikken til en smal sag uden forudgående godkendelse fra udbydere eller myndigheder.

- Når du først har nøglerne, er det banalt at dekryptere datatrafikken, siger Christopher Soghoian fra aktivistgruppen American Civil Liberties Union til The Intercept.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.