Medie: Kinesisk kunstner fik politisk Lego-afvisning

Kunstneren Ai Weiwei måtte - af politiske grunde - ikke købe klodser hos Lego, skriver avisen The Guardian.

Den kinesiske systemkritiker og kunstner Ai Weiwei kunne ikke få lov at købe et stort parti Lego-klodser, da han i september forhørte sig hos Lego forud for en udstilling.

Begrundelsen fra Lego var ifølge kunstneren selv, at virksomheden ikke kan stå inde for, at Legos populære klodser bliver brugt i politiske projekter.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

De mange klodser skulle bruges til en udstilling senere på året på det australske museum National Gallery of Victoria, fremgår det af Ai Weiweis Instagram-profil.

Lego ønsker ikke at kommentere den konkrete sag. Men Legos pressechef understreger, at virksomheden generelt ikke sælger såkaldte "bulks" - altså store partier af klodser uden for det almindelige sortiment - til politiske formål.

Og det var netop et sådant læs klodser, som Ai Weiwei var ude efter.

- Når vi får henvendelser om projekter, der indgår i en politisk kontekst eller har en politisk agenda, så giver vi høfligt afslag på det, siger pressechef Roar Rude Trangbæk til Ritzau.

- Men jeg vil pointere, at vi bakker op om individets ret til at udtrykke sig kreativt, og vi ser, at mange - også kunstnere - bruger Lego-klodser til kreative projekter, siger han.

Den kinesiske kunstner Ai Weiwei har tidligere brugt Legoklodser ved en udstilling på fængselsøen Alcatraz ved San Francisco i USA.

Og ifølge Legos pressechef er Ai Weiwei da også i sin frie ret til at købe plastikklodserne i eksempelvis almindelige legetøjsforretninger.

- Vi siger ikke til kunstnere, at de ikke må anvende Lego-klodser. Vi støtter det bare ikke aktivt ved for eksempel at donere klodser, siger Roar Rude Trangbæk.

Ai Weiwei har med direkte kritik og et stort internationalt netværk længe været en torn i øjet på Kinas politiske ledelse. I 2011 blev han anholdt og fængslet i 81 dage, hvilket blev efterfulgt af husarrest, og hans pas blev taget fra ham.

Passet fik han først tilbage i juli 2015.

Danske Lego har skruet op for sine aktiviteter i Kina, efter at Legos vækst i USA er blevet mindre, skriver The Guardian.

Tidligere på ugen annoncerede britiske Merlin Entertainments, at firmaet vil åbne en Legoland-forlystelsespark i Shanghai i Kina i samarbejde med en kinesisk virksomhed.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst