Udland

Medie: Oppositionsleder bliver egyptisk premierminister

Chefforhandleren for den egyptiske oppositionskoalition udnævnes til midlertidig premierminister i Egypten.

Medie: Oppositionsleder bliver egyptisk premierminister

Oppositionspolitikeren Mohamed ElBaradei bliver lørdag udnævnt til Egyptens midlertidige premierminister, oplyser en kilde fra præsidentkontoret til nyhedsbureauet Reuters.

Mohamed ElBaradei, som tidligere har været FN's atomchef og modtaget Nobels fredspris, er chefforhandler for oppositionskoalitionen.

ElBaradei var efter onsdagens militærkup mod den tidligere præsident, Mohamed Mursi, med til at udforme køreplanen for Egyptens fremtid sammen med det egyptiske militær samt muslimske og kristne gejstlige.

- Den nye egyptiske køreplan lever op til folkets krav om et hurtigt valg, sagde han onsdag.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har ElBaradei lørdag haft et møde med den midlertidige præsident, Adli Mansour.

Den 70-årige ElBaradei er tidligere leder af Det Internationale Atomagentur (IAEA), og det var for denne organisation, han modtog Nobels fredspris i 2005.

Siden revolutionen brød ud i Egypten i 2011 og afsatte Hosni Mubarak, har ElBaradei markeret sig som en ledende politiker, og han har blandt et flertal af egypterne været favorit til premierministerposten efter onsdagens militærkup.

ElBaradei var i første omgang også kandidat til præsidentposten før Egyptens første demokratiske valg i 2012, men han trak sig i januar - officielt fordi han ikke havde tillid til, at valget ville blive gennemført på helt demokratisk vis.

Modstandere af ElBaradei anklager ham for at have boet for længe uden for Egypten til at kende til landets problemer.

Ikke overraskende afviser Det Muslimske Broderskab, som støtter den afsatte præsident Mohamed Mursi, at anerkende ElBaradei som premierminister.

Medlemmer af broderskabet har sammen med andre islamistiske grupperinger og Mursi-tilhængere varslet demonstrationer både lørdag og søndag efter fredagens voldsomme sammenstød med militæret, der kostede 26 mennesker livet.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.