Medie: Regering vil gøre coronavirus samfundskritisk

Det åbner for en række større restriktioner, hvis en sygdom er samfundskritisk. Det var corona i september.

KØBENHAVN:Regeringen vil følge en indstilling om at gøre coronavirus til en samfundskritisk sygdom igen og ønsker desuden at genindføre coronapas.

Det er Epidemikommissionen, der anbefaler at gøre coronavirus til samfundskritisk, og det vil regeringen følge.

Det erfarer TV 2.

Det åbner for en række restriktioner, som griber ind i borgernes frihed. Det kan for eksempel være krav om mundbind, coronapas og forsamlingsforbud.

Det var medio september, at coronavirus ikke længere blev kategoriseret som en samfundskritisk sygdom, og de sidste restriktioner forsvandt.

I den forbindelse blev sygdommen rykket ned i den næstmest alvorlige kategori af smitsomme sygdomme og betegnet som en "alment farlig sygdom".

SF og Enhedslisten ventes at støtte at gøre coronavirus samfundskritisk igen. Flere af de borgerlige partier er dog skeptiske over, hvad det vil medføre.

Dermed kan De Radikale blive tungen på vægtskålen, da de kan sikre et flertal mod regeringen med de blå partier. Det er endnu uvist, om partiet vil lytte til eksperterne, lyder det.

I september var landet i en særlig gunstig situation med mange vaccinerede og lave smittetal. De seneste uger har smittetallene dog været støt stigende, og antallet af vaccinerede har ikke nået målet.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der gennem efteråret og vinteren en stor risiko for, at sygehusene bliver overbelastet af patienter med covid-19 eller andre smitsomme luftvejssygdomme som influenza og RS-virus.

Antallet af indlagte med covid-19 vil dog ikke vil nå samme niveau som for et år siden, da "patienter vil være mindre syge med korte forløb".

For at gøre covid-19 samfundskritisk igen, kræver det, at der ikke er et flertal imod forslaget i Epidemiudvalget.

Det er endnu uklart, om der er det. Det skyldes, at partierne endnu ikke har forholdt sig til det.

Det vil ske på et møde mandag aften ifølge Ritzau og andre mediers oplysninger.

Mandag aften klokken 20 er der pressemøde i Statsministeriet, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) officielt ventes at løfte sløret for regeringens holdning.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden


Breaking
Officielt: AaB har fundet den nye cheftræner
Luk