Söder kommer på banen som tysk kanslerkandidat

Hvis CDU støtter mig, så er jeg klar, siger CSU-leder Markus Söder. Partierne overvejer stærkeste opstilling.

CDU-leder Armin Laschet (t.v.) lytter, mens CSU-leder Markus Söder taler ved en fælles pressekonference i Berlin søndag.

CDU-leder Armin Laschet (t.v.) lytter, mens CSU-leder Markus Söder taler ved en fælles pressekonference i Berlin søndag.

BERLIN:Den populære konservative leder i den sydtyske delstat Bayern, Markus Söder, har for første gang erklæret sig parat til at forsøge at blive forbundskansler Angela Merkels efterfølger ved forbundsdagsvalget til september.

Söder, som leder CSU i Bayern, siger søndag, at han er kandidat til at blive tysk regeringsleder.

- Hvis CDU er klar til at støtte mig, så er jeg klar, siger Söder på et møde søndag mellem de to konservative kristdemokratiske søsterpartier, CDU og CSU.

Der er mindre end seks måneder til valget. De to konservative partier er søndag samlet i Berlin til vigtige drøftelser om den kommende valgkamp og spørgsmålet om en kanslerkandidat.

Den nye partileder i Merkels CDU, den 60-årige Armin Laschet, ønsker selv at blive forbundskansler. Han sagde tidligere søndag, at en kandidat må vælges meget hurtigt. Det har længe ligget i kortene, at spørgsmålet om Laschet eller Söder skulle afgøres hurtigt.

- Markus Söder og jeg havde en lang snak forud for i dag. Vi erklærede vores vilje til at stille op til kanslerposten, siger Laschet på en fælles pressekonference.

Meningsmålinger viser, at den 54-årige Söder er mere populær blandt vælgerne end Laschet. Men CDU-lederen har støtte fra flere magtfulde ministerpræsidenter.

- Vi ønsker at vinde dette valg i efteråret - det er det overordnede mål. Og nu overvejer vi, hvad der vil være den stærkeste opstilling, siger Markus Söder på søndagens pressekonference.

- Der er stor forventning om, at vi vil finde frem til en fælles løsning snarest, tilføjer han.

Det er som regel CDU, der stiller med partisamarbejdet CDU/CSU's kanslerkandidat. Men der har tidligere været nogle få markante undtagelser.

Traditionelt har lederne af CDU og CSU selv afgjort, hvem der skal være de konservatives bud på en forbundskansler. Men denne gang er der i baglandet mange, der stiller krav om afstemninger.

Laschet, som er ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen, tilhører det politiske centrum i CDU. Han formodes at ville fortsætte Merkels linje. Men han har været i karambolage med hende om coronarestriktioner.

Söder anses for at være en dreven og sikker politiker, som har stået sammen med Merkel under coronakrisen.

Selv om CSU i perioder har domineret den politiske linje i partisamarbejdet, har partiet aldrig siddet på kanslerposten.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.