Medie: Samsung-tv har også snyde-software

Ifølge The Guardian er Samsung blevet taget i at bruge software, som får deres fjernsyn til at fremstå mere energivenlige, end de er.

Det er tilsyneladende ikke kun bilfabrikanter, der snyder forbrugerne med produkter, som fremstår mere miljøvenlige, end de er i det virkelige liv.

Den engelske avis The Guardian skriver, at tv-producenten Samsung i bedste VW-stil har installeret "snyde-software" i nogle fladskærms-modeller, som gør, at de bruger mindre strøm i tests, end de gør, når de har taget plads i den almindelige forbrugers dagligstue.

EU-Kommissionen siger til avisen, at de nu vil undersøge anklagerne og stramme op på deres energi-reglement, så det bliver forbudt at bruge snyde-software ikke bare i biler og fjernsyn, men alle forbrugerelektroniske produkter.

Samsungs fjernsyn viser sig ifølge resultaterne, som stammer fra det uafhængige forskningsprojekt ComplianTV, at snyde på vægten, når indstillingen "bevægelseslys" er slået til.

Denne funktion reducerer lysstyrken på fladskærmen og dermed også energiforbruget, når den er slået til - men ifølge forskningsresultaterne sker det tilsyneladende kun, når produktet gennemgår standardiserede laboratorietest efter såkaldte IEC-standarder.

Og afsløringerne viser, at selvsamme laboratorietest er stærkt mangelfulde, vurderer Jeppe Juel, som arbejder med energimærkning af elektronik hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

Sammen med Forbrugerrådet Tænk holder Det Økologiske Råd i perioden 2013-2016 øje med, om energimærkningen på elektronikprodukter lever op til gældende lovgivning, og resultaterne af ComplianTV overrasker derfor ikke Jeppe Juel.

- Det er tydeligt, at tilliden til nogle af de her producenter har været overdreven stor. Det er et stort problem, at producenter føler trang til at svindle og bevidst videregive oplysninger til deres kunder, som er direkte i modstrid med sandheden - og som koster forbrugerne penge i et øget strømforbrug, siger Jeppe Juel.

Han mener, at myndighederne bruger for få penge på at undersøge, om producenterne holder det, de lover.

- Vi har brug for, at myndighederne giver nogle markante bøder og gemmefører flere undersøgelser - også af software. Det skal ikke kunne betale sig at svindle, men det kan det tilsyneladende i dag, siger Jeppe Juel. 

Samsung afviser over for den engelske avis, at "bevægelseslys"-funktionen er samme type snyde-software, som man finder i VW-biler. Funktionen virker ikke kun i testforsøg, men også når den almindelige forbruger benytter fjernsynet, siger en talsmand fra Samsung.  

10 procent af elforbruget i en almindelig husstand bliver ifølge miljøorganisationen Coolproducts brugt på fjernsynsapparater, så fladskærmen er ikke en ubetydelig CO2-synder, og der kan være mange penge at spare på et miljøvenligt fjernsyn.

Fakta:

EU-kommissionen har fastsat kravene for EU's energimærkning, som man finder på en række elektronikprodukter. Disse krav følger de såkaldte IEC-standarder (The International Electrotechnical Commision er den førende standardiserings-organisation for elprodukter), som en ny undersøgelse nu stiller alvorlige spørgsmålstegn ved kvaliteten af.

Følgende produkter skal i Danmark sælges med EU's energimærkning:

Elovne, fjernsyn, klimaanlæg til husholdningsbrug, kombinerede vaske-/tørremaskiner, køleskabe og frysere, lyskilder, opvaskemaskiner, tørretumblere og vaskemaskiner.

Kilde: forbrug.dk   

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.