Medie: Spaniens konge abdicerer af politiske årsager

Ifølge en anonym kilde i det spanske kongehus trækker kong Juan Carlos sig af politiske årsager.

Det er ikke den 76-årige kong Juan Carlos' skrantende helbred og dårlige hofte, der har fået ham til at beslutte at overlade tronen til sin søn, kronprins Felipe.

Ifølge en anonym kilde i det spanske kongehus ligger der politiske årsager bag beslutningen.

- Det er en politisk beslutning. Han abdicerer på grund af Spaniens nye udfordringer, fordi han mener, at det er nødvendigt at gøre plads til den nye generation, siger kilden til nyhedsbureauet Reuters.

Den samme kilde oplyser, at kongen allerede i januar havde besluttet sig for at abdicere, og at han meddelte det til premierminister Mariano Rajoy i april.

Grunden til, at han alligevel har ventet med at offentliggøre beslutningen for den spanske befolkning, menes at være, at han ville undgå at påvirke EU-parlamentsvalget, som i Spanien blev holdt samme dag som i Danmark, nemlig søndag 25. maj.

Kong Juan Carlos har spillet en mere politisk rolle end mange af sine kongelige kolleger rundt omkring i Europa. Han tog efter diktator Francos død i 1975 teten for at føre Spanien ind i en demokrati efter 36 år under militært regime.

- Han har været det bedste symbol på vores liv i fred og frihed, siger premierminister Mariano Rajoy ifølge nyhedsbureauet dpa.

- Vi står alle i stor gæld til ham, tilføjer premierministeren, som mandag formiddag meddelte kongens snarlige abdicering.

Kong Juan Carlos ventes at tale direkte til det spanske folk senere mandag for med egne ord at forklare valget om at overlade tronen til sin 46-årige søn.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.