USA vil sætte Johnson & Johnson-vaccine på pause

USA anbefaler en pause for den vaccine, som Danmark har bestilt flest af, efter tilfælde af blodpropper.

Seks kvinder i USA er blevet ramt af en sjælden type blodprop efter at være blevet vaccineret med Johnson <ncs_amp/> Johnsons coronavaccine. En sammenhæng er ikke bekræftet (Arkivfoto).

Seks kvinder i USA er blevet ramt af en sjælden type blodprop efter at være blevet vaccineret med Johnson <ncs_amp/> Johnsons coronavaccine. En sammenhæng er ikke bekræftet (Arkivfoto).

NEW YORK: USA's lægemiddelstyrelse anbefaler at sætte coronavaccinen fra Johnson & Johnson på pause efter sjældne blodproptilfælde hos seks vaccinerede.

Det skriver styrelsen, FDA, i et tweet tirsdag eftermiddag dansk tid.

Unavngivne embedsmænd siger til The New York Times, at det er planen, at man suspenderer brugen ud fra et forsigtighedsprincip.

Seks kvinder i alderen fra 18 år til 48 år er alle blevet ramt af en sjælden type blodprop inden for godt to uger efter deres vaccination.

En af de seks kvinder er død. En anden er i kritisk tilstand.

En sammenhæng mellem vaccinen og de usædvanlige sygdomsforløb er ikke bekræftet. Det er dog samme mulige sammenhæng, der har fået flere lande til at ændre brugen eller helt suspendere brugen af AstraZeneca-vaccinen.

Johnson & Johnson-vaccinen er den vaccine, som Danmark har bestilt flest doser af. I alt har Danmark lagt billet ind på 8,2 millioner doser. Den første sending ankommer efter planen til Danmark onsdag.

I USA har størstedelen af landets cirka 120 millioner vaccinerede personer fået vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna.

6,8 millioner personer har fået Johnson & Johnson-vaccinen i USA. Vaccinen kræver i modsætning til de to ovenstående kun ét stik.

I USA rammes mellem 300.000 og 600.000 årligt af blodpropper, viser tal fra USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC).

Det usædvanlige sygdomsbillede, der består af blodpropper kombineret med et lavt antal blodplader, er dog yderst sjældent.

FDA skriver i et tweet, at man onsdag vil indlede en gennemgang af de sjældne sygdomsforløb. Indtil man har fået undersøgt vaccinens mulige bivirkninger, anbefaler styrelsen, at den sættes på pause, lyder det.

AstraZenecas vaccine er sat helt på pause i Danmark og Norge.

Ud af 34 millioner, der har modtaget AstraZeneca-vaccinen i Storbritannien, EU og tre øvrige lande, er der blevet registreret 222 blodproptilfælde, hvor der er et lavt antal af blodplader. Det skriver The New York Times.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) meddelte fredag 9. april, at det undersøger fire mistænkelige tilfælde af blodpropper hos personer, der har modtaget Johnson & Johnsons coronavaccine.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden