Medieekspert til Jelved: Fyr bestyrelsesmedlem i DR

Forsker undrer sig over ministerens tøven over for Katrine Winkel Holm, der har blandet sig i DR's produktion.

Medieekspert til Jelved: Fyr bestyrelsesmedlem i DR

Da Katrine Winkel Holm i sidste uge ringede til en journalist og en nyhedschef for at kritisere et interview, der skulle sendes i Deadline på DR2, overskred hun sine beføjelser som bestyrelsesmedlem i DR.

Det kunne både mediejurister, en medieordfører og kulturministeren torsdag blive enige om.

Men selv om det - med kulturminister Marianne Jelveds (R) ord - ikke tilkommer et medlem af DR's bestyrelse at henvende sig til medarbejdere i DR, får sagen ingen konsekvenser for Katrine Winkel Holm. Det skriver Information.

Det skyldes, at der i radio- og tv-loven ikke er fastsat regler om ministerens muligheder for at afsætte DR's bestyrelsesmedlemmer inden deres beskikkelsesperiodes udløb.

Det eneste, der står, er, at bestyrelsen beskikkes af kulturministeren for en fireårig periode, og at den består af 11 medlemmer, hvoraf tre udpeges af kulturministeren.

Da Katrine Winkel Holm er ministerielt udpeget, er det i sidste ende den siddende kulturminister, der kan tilbagekalde hende, hvilket der tidligere har været eksempler på.

I 2008 fyrede daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K) to bestyrelsesmedlemmer som konsekvens af budgetoverskridelserne i forbindelse med byggeriet af den nye DR Byen - ganske vist med et enigt medieordførerudvalg bag sig.

Mediejurist Søren Sandfeld Jakobsen fra Aalborg Universitet undrer sig stadig over ministerens tøven, for som han siger:

- Hvor svært kan det være? Regel nummer ét for bestyrelsesmedlemmer i DR er: Du må ikke blande dig i den daglige drift. Hvis der skal være armslængdeprincip i danske medier, skal de blande sig uden om mediernes ytringsfrihed, siger han til Information.

- Det er fundamentalt for ethvert demokrati, fastslår Søren Sandfeld Jakobsen og påpeger, at man ville kunne bruge loven til at afskedige Katrine Winkel Holm uden yderligere drama.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.