Mediejurist: Alle skal have lov til at kende Dong-handel

Finansministeriet holder ulovligt dokumenter om Dong-sagen hemmelige, siger ekspert. To kolleger er enige.

Det er i strid med loven, når Finansministeriet forsat hemmeligholder centrale dokumenter for den brede offentlighed i statens omdiskuterede salg af Dong-aktier.

Sådan lyder vurderingen fra en af landets førende eksperter i forvaltningsret, Oluf Jørgensen, der onsdag sender et brev med netop det budskab til alle medlemmer af Folketingets Finansudvalg.

Det skriver Politiken.

- I tilbuds- og forhandlingsfasen er det vigtigt, at tilbud holdes fortrolige. Men når aftalen er indgået - og det er snart to år siden - så er det en helt anden situation, hvor der skal være mulighed for offentlig kontrol med, hvorvidt der er handlet fornuftigt, siger han.

Indsigt i aftalen med den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs kan være med til at kaste lys over, hvorvidt det var amerikanerne, en dansk pensionskasse eller en helt tredje aktør, som kom med det bedste bud på køb af aktier i det statslige energiselskab.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har gjort det klart, at han vil fremlægge alle de bud, der i sin tid var i forbindelse med statens salg af aktier i Dong.

Det bliver dog kun lagt frem for Folketingets Finansudvalg.

Finansministeriet har afvist at give indsigt med den begrundelse, at fremtidige investorer skal have sikkerhed for, at deres bud behandles fortroligt af staten.

Men efter indgåelsen af en aftale kræver forsat hemmeligholdelse en "konkret, nærliggende grund i form af væsentlig økonomisk skade", siger Oluf Jørgensen ifølge Politiken.

Oluf Jørgensen har en pointe, mener professor i forvaltningsret Michael Gøtze, Københavns Universitet, og lektor i forvaltningsret Sten Bønsing, Aalborg Universitet.

Hændelsesforløbet i Dong-sagen fik SF til at forlade regeringen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.