Udland

Medier: Algeriets præsident Bouteflika er i koma

Algeriets præsident Bouteflika er ifølge flere medier i dyb koma, tre uger efter han blev indlagt i Paris.

Medier: Algeriets præsident Bouteflika er i koma

Spekulationerne om Algeriets præsident Abdelaziz Bouteflikas dårlige helbred tager til i styrke, efter algeriske medier søndag skriver, at Bouteflika nu er i koma.

For tre uger siden blev præsidenten hasteindlagt på et hospital i Paris, efter han havde haft en mindre blodprop. Umiddelbart efter lød meldingerne, at 76-årige Bouteflika var i bedring og ikke var i livsfare.

Men siden er han ikke set i offentligheden, og der er ingen officielle meldinger om hans tilstand fra det tilknappede styre. Derfor er mange overbeviste om, at præsidentens helbred skranter mere end først antaget.

Søndag havde to medier så historien om, at præsidenten var blevet fløjet hjem til Algeriet i dyb koma.

Det franske magasin Le Point citerer hospitalskilder for, at Bouteflikas indre organer har taget skade efter hans blodprop. Og ifølge chefredaktøren for den algeriske avis Mon Journal, Hichem Abouds, kilder er præsidenten altså i dyb koma.

Umiddelbart forsøgte styret at censurere aviserne. Den offentlige anklager truede chefredaktør Hichem Abouds med retsligt efterspil og anklagede ham for at sætte den nationale sikkerhed på spil med sine "ubegrundede informationer".

Med udsigten til et præsidentskifte kan Algeriet sige farvel til en æra. Abdelaziz Bouteflika bliver den sidste præsident, som var med til at kæmpe for Algeriets uafhængighed mod den franske kolonimagt i 1962.

Bouteflika førte ligeledes an i kampen mod islamistiske oprørere i 1990'erne, og han førte siden landet ind i en stabil periode takket være landets rige olie- og gasreserver.

Algeriet stod i forvejen til at skulle have en ny præsident, da Abdelaziz Bouteflika efter sigende ikke ville genopstille ved næste valg i 2014.

Men præsidentens sygdom kan komme til at betyde et magtskifte i landet på et tidspunkt, hvor Algeriets nabolande - blandt andet Mali, Tunesien og Libyen - står over for en fornyet trussel fra militante islamister i regionen.

En trussel, som Algeriet selv fik at føle i januar, da en gruppe fra al-Qaeda angreb gasanlægget In Aménas, og 38 mennesker blev dræbt.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.