Endnu ingen aftale i Sudan om at genindsætte kuppet leder

Afsat regeringschef, Abdalla Hamdok, vil genindtræde, hvis politiske fanger løslades ifølge tv-station.

Ved et militærkup 25. oktober blev Sudans civile premierminister, Abdalla Hamdok, afsat og sat i husarrest. Nu forhandles der mellem militæret og civile ledere om at genindsætte ham. (Arkivfoto)

Ved et militærkup 25. oktober blev Sudans civile premierminister, Abdalla Hamdok, afsat og sat i husarrest. Nu forhandles der mellem militæret og civile ledere om at genindsætte ham. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Sudans afsatte premierminister. Abdalla Hamdok, siger onsdag, at han ikke vil deltage i en kriseløsning oven på sidste uges militærkup, medmindre politiske fanger løslades, og situationen i landet normaliseres.

Det skriver hans talsmand på Facebook onsdag, efter der tidligere på dagen var rygter om, at Hamdok ville genindtræde som regeringschef. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Premierminister Abdalla Hamdok ... holder fast i kravet om, at alle tilbageholdte løslades, og at de forfatningsmæssige institutioner genoprettes til det, de var før 25. oktober, før han vil indgå i nogen dialog, hedder det.

Mandag 25. oktober var dagen for militærkuppet.

Der er dog klare tegn på, at en mægling mellem parterne er i gang.

Hamdok har været i husarrest siden kuppet sidste mandag. Her opløste de militære kupmagere det fælles militære og civile råd, der har styret Sudan siden 2019.

En kilde tæt på Hamdok afviste tidligere på dagen oplysninger om, at der er indgået en aftale med de militære kupmagere.

Men ifølge kilden er der fortsat samtaler i gang mellem Hamdok og de militære ledere.

TV-stationen Al Arabiya kunne endda melde - med unavngivne personer som kilder - at Hamdok, er gået med til at genindtræde som regeringsleder.

Ifølge nyhedsbureauet AFP er det kendte personligheder i Sudan - forretningsfolk, akademikere og journalister - der har stillet sig til rådighed som mæglere mellem militæret og den afsatte civile ledelse.

- Vi har siddet sammen med alle aktørerne fra militæret og den civile side, siger en af mæglerne, der ønsker at være anonym.

Sudan har fra 2019 været ledet af et civilt og militært råd, efter landets mangeårige diktatoriske leder Omar al-Bashir blev afsat. Det har været med henblik på senere frie og demokratiske valg.

Den proces bremsede de militære kupmagere brat, da de sidste mandag satte Hamdok i husarrest og afsatte de civile ledere.

Der har siden været store demonstrationer mod de militære ledere.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.