Udland

Megabøde på vej til General Motors: Tav om defekt lås

General Motors skal af med over otte milliarder kroner for at fortie viden om defekt tændingslås.

Det kommer til at koste den amerikanske bilfabrik General Motors (GM) milliarder af kroner, at en fejl ved tændingslåsen i mange modeller ikke blev indberettet til myndighederne i tide.

GM fortiede sin viden om de defekte tændingslåse, og det udløser ifølge The New York Times efter al sandsynlighed en regning på over 1,2 milliarder dollar eller cirka 8,2 milliarder kroner.

Bilproducenterne i USA har pligt til inden for fem dage at informere myndighederne om problemer, der kan have betydning for sikkerheden.

Kilder med indblik i forhandlingerne mellem GM og det amerikanske justitsministerium fortæller til den amerikanske avis, at parterne ventes at nå til enighed om et forlig i løbet af sommeren.

Angiveligt vil forliget indebære, at GM skal betale mere end de 1,2 milliarder dollar, som Toyota sidste år blev straffet med, fordi det japanske selskab forsøgte at skjule et problem med speederen i flere af dets modeller.

Fejlen med tændingslåsene i GM er blevet sat i forbindelse med adskillige dødsulykker i trafikken.

Selskabet har tilbagekaldt og udskiftet tændingslåsene på næsten tre millioner biler, men tilbagekaldelserne skete ifølge myndighederne for sent. Sidste år indvilligede GM i at betale en bøde på 35 millioner dollar efter et forlig med den amerikanske trafikstyrelse.

Allerede for otte år siden blev trafikstyrelsen bekendt med, at der muligvis var et problem, men GM tøvede med at reagere og begrundede det med, at der ikke var tilskrækkelig med dokumentation til at indlede en undersøgelse.

Ifølge amerikanske medier har GM været klar over problemet i årevis.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.