Mejerier

Mejeri lukker om et år

Thise Mejeri har købt Privatmejeriet Grindsted

Det er slut med osteproduktion i Grindsted om et år. Palle og Lone Selch har besluttet at lukke fremfor at gå ud i en stor investering i nyt mejerianlæg. Foto: Per Kolind

Det er slut med osteproduktion i Grindsted om et år. Palle og Lone Selch har besluttet at lukke fremfor at gå ud i en stor investering i nyt mejerianlæg. Foto: Per Kolind

VODSKOV:Endnu et mejeri forsvinder fra Danmarkskortet: Grindsted Mejeri i Vendsyssel, et af landets allermindste. - Vi stod over for så store investeringer, at vi har valgt valgte at sælge. Sådan siger Lone Selch, som sammen med sin mand, Palle Selch, har drevet Grindsted Mejeri siden 1999. Det lille privatmejeri sælger sin produktion af økologiske oste til Thise Mejeri. Grindsted Mejeri laver også Esrom-osten, som især er populær i Tyskland. Udstyr og knowhow til de ikke-økologiske oste forventer firmaet at sælge til andre mejerier. Grindsted Mejeri fortsætter osteproduktionen frem til næste sommer, men så er det også slut. Her flyttes produktionen af økologiske oste til Thise Mejeri i Salling. Ingen af de seks fuldtidsansatte har planer om at følge med. Lone Selch begrunder salget med de enorme udvidelser mejeriet stod over for, hvis de skulle klare konkurrencen. - Salget af oste gik rigtig godt, men Grindsted Mejeri er gammelt og ineffektivt, og hvis vi skulle være konkurrencedygtige, skulle vi bygge et nyt og moderne. Derfor valgte vi at sælge til Thise Mejeri, som vi har haft et godt samarbejde med gennem årene. Stort vemod Lone Selch fortæller, at det er med stort vemod, at de lukker Grindsted Mejeri. Hun er vokset op her, som datter af Aage Stegger. Han blev ansat som mejeribestyrer i 1962 og købte mejeriet i 70-erne. I 1986, i den økologiske produktions pionertid, indledte han et samarbejde med en kreds af øko-landmænd i Vendsyssel. De fandt på det lille mejeri den håndværksmæssige kvalitet og tætte kontakt t til leverandørerne, som faldt i tråd med økologernes indstilling til erhverv og tilværelse. I 1988 gik leverandørkredsen ind som medejere. Mejeriet blev bygget i 1935 og har produceret op mod 400 tons ost årligt, men et stigende pres på ostepriserne og høje omkostninger betød, at Grindsted Mejeri ikke ville kunne følge med i den oprindelige form. Lone og Palle Selch ved ikke, hvad fremtiden bringer. - Vi har jo en lille butik her ved mejeriet, som vi sælger ost fra. Men det er for tidligt at sige noget om fremtiden. Alt er åbent, fortæller hun.