Mælkeproduktion

Mejerier i fælles fremstød

Mejeribruget på storstilet forbrugermesse og kokkekonkurrence

100 mejerifagfolk med sans for god smag be­døm­mer næs­ten 1100 dan­ske me­je­ri­pro­duk­ter, in­den de i week­en­den op til ef­ter­års­fe­ri­en ud­stil­les for for­bru­ger­ne i den stør­ste of­fent­li­ge mejeriudstilling her­hjem­me. Foto: Mor­ten Fauerby/Apella

100 mejerifagfolk med sans for god smag be­døm­mer næs­ten 1100 dan­ske me­je­ri­pro­duk­ter, in­den de i week­en­den op til ef­ter­års­fe­ri­en ud­stil­les for for­bru­ger­ne i den stør­ste of­fent­li­ge mejeriudstilling her­hjem­me. Foto: Mor­ten Fauerby/Apella

NORDJYLLAND:De små nordjyske mejerier, Hirtshals, Aabybro og Asaa, forener kræfterne i et fremstød over for københavnske forbrugere i weekenden op til efterårsferien. De vil stå på en fælles stand på mejeribrugets store udstilling, Mejeriforum. - Vi vil vise, at vi fra Nordjylland kan noget helt særligt med fødevarer. Samtidig har vi vurderet, at vi får bedst gavn af vores ressourcer, hvis vi tropper op i København som en samlet del af Nordjylland, siger direktør Søren Hansen, Hirtshals Andelsmejeri. Mejeriforum er verdens største udstilling af bedømte mejeriprodukter med 1092 udstillede oste, smørprodukter, yoghurter og mælkedrikke. I masser af år har mejerierne stillet op til faglig kappestrid om medaljer og diplomer på den interne Landsmejeriudstilling. Mejeriforum er et nyt forsøg fra mejeriernes side på skabe opmærksomhed omkring de danske mejeriprodukter. Her kan forbrugerne møde fagfolkene, få en autentisk oplevelse af mangfoldigheden og selv smage på varerne. Der er også mulighed for at købe med hjem. 15 mejerier har salgsstande, og det er en sådan stand, de tre mejerier fra Vendsyssel går sammen om. - Vi kom er kommet tættere på hinanden i forbindelse med markedsfremstødet Smagen af Nordjylland, og har erkendt, at vi ikke er hinandens konkurrenter, men tværtimod kan have glæde af et samarbejde, siger Søren Hansen. Faglig kappestrid Den faglige bedømmelse finder fortsat sted, nemlig på det nedlagte Grenå Mejeri på onsdag. Her smager, lugter og iagttager omkring 100 professionelle mejeridommere de mange hundrede produkter - 20 ton - og fredag formiddag 13. oktober falder den endelige afgørelse i København inden dørene åbnes for publikum. Fra Nordjylland deltager ud over de nævnte også Arla med produkter fra sine mejerier i Hjørring, Hobro, Bislev og Aars samt Nordex Foods i Dronninglund med produkter fra mejeriet i Nørager. Gourmetpris i Aalborg Næsten sammenfaldende med de store arrangementer i Grenå og København sætter nogle af landets fremmeste kokke og madskribenter hinanden stævne i Aalborg for at smage på mejeriprodukter. De skal uddele Mejeribrugets Gourmetpris - gastronomiens hæderspris til de mest velsmagende og interessante produkter. Arrangementet finder sted på Culinary Institute i Aalborg, og der er tilmeldt 42 produkter i kategorierne ost, smør, is og ”andre”. Kokkene får nogle af produkterne med hjem en uge før for at eksperimentere med mulighederne, og på selve dagen vil Kokkelandsholdet deltage og lancere nye opskrifter. Forbrugerne vil fremover kunne kende vinderne på et mærke med Gourmetprisens logo.