Memory Card-stifter skal betale millionerstatning

Fængslede John Trolle, der er manden bag den krakkede it-virksomhed, er blevet dømt i Vestre Landsret.

Memory Card-stifter skal betale millionerstatning

Mens han afsoner seks år i Sdr. Omme Statsfængsel for bedrageri af særlig grov karakter, har stifteren og hovedaktionæren i den krakkede it-virksomhed Memory Card John Trolle - nu Rasmussen - fået endnu et millionsmæk.

Trolle havde manipuleret med regnskaberne og pustet varelagrene kunstigt op. Bestyrelse og revisorer greb ikke ind, og nu skal Trolle sammen med revisorerne betale erstatning på 100 millioner kroner. Bestyrelsen blev frifundet for erstatningsansvar.

Det afgjorde Vestre Landsret mandag.

Memory Card Technology, der producerede og solgte hukommelseskort til computere, gik i betalingsstandsning i januar 2001, og i september samme år gik virksomheden konkurs med en gæld på 630 millioner kroner.

Kuratorerne i konkursboet rejste erstatningssagen og fik medhold. Danske Bank og Nordea er de største kreditorer og har tilsammen 567 millioner i klemme.

Det var konkursboets opfattelse, at selskabets bestyrelse og selskabets revisorer i forbindelse med deres arbejde havde handlet ansvarspådragende, selv om de ikke kendte til direktørens regnskabsmanipulationer.

Revisorerne, Ernst & Young og Pricewaterhousecoopers, blev dømt til at betale deres del af erstatningen på de mange millioner, der skal betales med procesrente fra 28. juni 2002.

Kuratorerne besluttede allerede for mange år siden at kræve erstatning af konkursboet, men har afventet en straffesag mod den tidligere direktør og stifter af virksomheden, John Trolle.

Kjeld Ranum var bestyrelsesformand for Memory Card. Han var sammen med bestyrelsen og den århusianske erhvervsadvokat Niels Peter Opstrup også stævnet i sagen, men de blev friholdt for erstatningsansvaret.

Da det gik hedest for sig med John Trolles århusianske it-eventyr, delte han frivilligt millioner ud som storsponsor for Bjarne Riis Cykelhold Team Memory Card/Jack & Jones og som medejer af fodboldklubben AGF.

Millionærlivet sluttede, da virksomheden kollapsede i 2001. Efter et langvarigt forløb i retssalene fik John Trolle i 2011 en dom på seks års fængsel for bedrageri.

Med mandagens dom i Vestre Landsret er der sat punktum i en af danmarkshistoriens største erstatningssager. Det sker 12 år efter krakket i den børsnoterede it-virksomhed.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.