Menneskerets-advokat: Bødskov er overfladisk

Justitsministeren bør overveje at få ændret reglerne om tålt ophold, mener advokat, efter Højesteretsdom.

Menneskerets-advokat: Bødskov er overfladisk

Den danske topadvokat og menneskerettighedsekspert Tyge Trier undrer sig over justitsminister Morten Bødskovs (S) kommentar til Højesterets dom i Kakarvandi-sagen.

Højesteret afgjorde fredag, at kravet om, at en udvisningsdømt iraner dagligt skal melde sig i Sandholmlejren, er et urimeligt indgreb mod hans bevægelsesfrihed og i strid med menneskerettighederne.

I en kommentar til dommen siger Bødskov i en meddelelse: "Højesteret tilsidesætter ikke loven bag reglerne om tålt ophold".

Den udtalelse finder Tyge Trier en smule "aparte".

- Jeg er overrasket over ministerens melding. Den virker overfladisk. Nu er tuneserkapitlet i udlændingelover to gange blevet underkendt af Højesteret, i juni 2011 med tuneseren og nu i 2012 med iraneren.

- Nu skylder justitsministeren både Højesteret og borgerne, at man kikker grundigt på det her regelsæt, siger Tyge Trier.

Advokaten undrer sig også over, at Morten Bødskov i meddelelsen siger, at "der er tale om personer, der har begået krigsforbrydelser eller andre alvorlige forbrydelser".

- Det er der nogen, der har, men det er en bred gruppe, og nogen af dem er ikke dømt for noget. Det er lidt forsimplet, det ministeren siger, lyder det fra Tyge Trier.

Ud over Elias Kakarvandi er der yderligere 37 personer i Danmark, der er på tålt ophold. Fredagens dom giver anledning til at revurdere samtlige sager, mener Tyge Trier.

- Man bør vende hele bunken og vurdere alle sager igen en for en ud fra Højesterets vejledning, siger han.

Også De Radikales udlændingeordfører, Zenia Stampe, studser over Morten Bødskov beskrivelse af de personer, der er på tålt ophold.

- Jeg synes det er uheldigt, at han bidrager til mytedannelsen om folk på tålt ophold. Så hans udtalelse er uheldig og beklagelig, siger hun.

/ritzau/

Forsiden