Udland

Menneskeretsgruppe ser håb for Gu Kailai

De fleste kinesiske dødsdomme med to års udsættelse bliver ændret efter to år, siger menneskerettighedsgruppe.

Menneskeretsgruppe ser håb for Gu Kailai

En meget anerkendt menneskerettighedsgruppe mener, at Gu Kailai, som mandag fik en betinget dødsdom i Kina, kan blive løsladt fra fængslet efter kun ni år bag tremmer

Den 53-årige drabsdømte Gu Kailai, som er den afsatte kinesiske toppolitiker Bo Xilais kone, har ifølge gruppen gode chancer for at blive løsladt efter en årrække. Hun er dømt for at have dræbt en engelsk forretningsmand med gift.

- Langt de fleste dødsdomme med to års udsættelse bliver ændret til livsvarigt fængsel efter to år, hedder det i en udtalelse fra den amerikansk-kinesiske menneskerettighedsgruppe Dui Hua.

I en pressemeddelelse efter dommen påpeger gruppen, at alle som dømmes til livsvarigt fængsel, kan søge benådning på et medicinsk grundlag efter at have afsonet syv år af deres domme

Det officielle engelsksprogede Folkets Dagblad rapporterer fra den syv timer lange retssag mod Gu, at hun er blevet behandlet for kronisk søvnløshed, angst og depression.

Og hun skal have udviklet en vis afhængighed af "beroligende hypnotiske midler," der har medført mentale forstyrrelser.

- De kinesiske myndigheder har tidligere henvist til mentale forstyrrelser som grundlag for benådning på medicinsk grundlag, pointerer Dui Hua.

Gruppen har hovedkontor i San Francisco, men er også repræsenteret i Hongkong. Dui Hua er kendt for også at have gode forbindelser til de kinesiske myndigheder.

Gruppen henviser til en undersøgelse fra 2006, hvor det fremgår, at personer, som er dømt til døden med to års udsættelse, i gennemsnit afsoner 18 års fængsel. Tal fra 1995 viser, at 99,9 procent af disse dødsdomme er blevet omgjort til fængselsstraffe.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.