Mere end frikadeller og bøf

Nordjyllands seks bedste kokkeelever dystede om at være bedst i regionen

Ruths Hotel havde sendt Christian Milling Nielsen til Hjørring for at repræsentere hotellets høje køkkenstandard. Han fik lammemørbraden at arbejde med. Han valgte at farsere den med trøfler. Foto: Bente Poder

Ruths Hotel havde sendt Christian Milling Nielsen til Hjørring for at repræsentere hotellets høje køkkenstandard. Han fik lammemørbraden at arbejde med. Han valgte at farsere den med trøfler. Foto: Bente Poder

HJØRRING:Alene varmen i køkkenet burde få de fleste til at betakke sig og skynde sig at finde en anden levevej end kokkefaget. Vi er i køkkenet på Hjørrings meget roste toprestaurant i Bryghuset Vendia, hvor de seks bedste kokkeelever fra Nordjylland skal dyste om at repræsentere de nordjyske farver i konkurrencen Børsen Kokketalent 2009. Selv om Bryghuset Vendia så sent som i fredags fik en vældig fin anmeldelse i dagbladet Politiken, så er ingen af restaurantens tre kokkeelever at finde i opløbet. Det har nu sin helt naturlige forklaring. - Jeg er selv en af hoveddommerne, så kan jeg ikke bedømme mine egne elever, siger restauratør Kristian Rise, som altså ud over at lægge lokaler til, også har været med til at udvælge de seks talentfulde kokkespirer. Meget højt niveau De seks kommer fra fem restauranter. Som den eneste restaurant søndenfjords stiller Mortens Kro i Aalborg med to elever. Skagen er repræsenteret med tre kokkeelever fra henholdsvis Ruths Hotel, Brøndums Hotel og Restaurant de 2 have. Den sidste elev kom fra Svinkløv Badehotel. Eleverne er fundet på de steder, der har gode elever, og det er toprestauranterne. Kristian Rise, som ikke er uvant med at få ros, er meget imponeret over niveauet blandt de seks kokkeelever. - De har et utroligt højt niveau. Det er ved at være på niveau med uddannede kokke, siger han. De seks elever havde fem råvarer at arbejde med. - Vi har valgt kalveculotte, bornholmsk unghane, multe, lammemørbrad og sort hummer. Hummeren skulle laves i en kold og en varm variant, siger Kristian Rise. De seks elever kunne ikke selv vælge, hvilken råvare de fik at arbejde med. De skulle trække en seddel, som så afgjorde, hvad de skulle gå i gang med. - De havde tre, fire dage til at tænke over, hvad de ville lave. Forventningerne til de unge kokkeelever er store. - De tør godt eksperimentere, de er ikke bange for at prøve noget nyt og at tænke i andre baner, fortæller Kristian Rise. At der så er nogle skæverter ind imellem gør ingenting. for hvis de bare gjorde, sådan som de andre kokke gør, så sker der ikke noget nyt. Gæsterne stemte Konkurrencen var ikke slut ved redaktionens slutning i aftes. For selvfølgelig skulle maden spise og bedømmes. I stedet for at lade de fire kokke bestemme, hvem skulle vinde, var der også almindelige restaurationsgæster, der havde noget at skulle have sagt. De 55 gæster, som der var plads til i aftes, var med til at give de enkelte præstationer point.