Mere fart på internettet

Nordjyder bag program, der bruget avanceret matematik til at sætte tempoet på trådløse netværk op

Arkivfoto

Arkivfoto

AALBORG:Ny teknik udviklet af en håndfuld forskere på Aalborg Universitet kan ændre trådløse netværk fra en hullet grusvej til en jævn asfaltvej. Dermed kan farten sættes kraftigt i vejret.

Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende onsdag.

Teknikken er udviklet i fællesskab med forskere fra MIT og Caltech, to af verdens førende universiteter inden for trådløs teknologi. Den kan bruges både til trådløse netværk og til kabelbåret kommunikation, men den store fordel ligger på det trådløse felt:

Risiko for fejl

- Der er altid fejl eller risiko for fejl i trådløse netværk, som jo består af signaler, der sendes gennem luften. Der kan for eksempel komme genstande i vejen, ligesom afsender eller modtager måske bevæger sig, siger Janus Heide fra firmaet Steinwurf til NORDJYSKE Stiftstidende.

Firmaet er udsprunget af AAU og arbejder med en teknologi, der kaldes RLNC (Random Linear Network Coding).

Kommunikation via internettet er delt op i en mængde små pakker. Fejlkontrol sikrer, at de kommer ubeskadiget frem - det betyder til gengæld ofte, at det er nødvendigt at sende mange af pakkerne flere gange. Det sløver netværket.

RLNC anvender avanceret matematik til at lagre og sende signalerne på en ny måde. Samtidig kan teknikken bruge forudgående og efterfølgende data til at rekonstruere de beskadigede.

Bedre forbindelser

Janus Heide nævner som et eksempel, at den nye teknologi kan sikre langt bedre og kontinuerlig forbindelse til skibe, hvor kommunikationen går via satellitter.

Steinwurf har fundet de første kunder, der er underleverandører til selskaber, som arbejder med streaming af video. Det helt store gennembrud kan ske den dag, RLNC bliver en del af de internationale standarder, der styrer udviklingen af udstyr til trådløs kommunikation.

- Det er målet, men det har lidt længere udsigter, siger Janus Heide.

Et kontor i Silicon Valley bruges som base for kontakten med de store selskaber på feltet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.