Mere kontrol med Forsvarets Efterretningstjeneste

En bred politisk aftale sikrer en øget kontrol med Forsvarets Efterretningstjeneste.

Mere kontrol med Forsvarets Efterretningstjeneste

Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative er blevet enige om en ny lov, der skal regulere Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) opgaver.

Det oplyser forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

- Det er en socialdemokratisk mærkesag, at vi har en effektiv efterretningstjeneste med god demokratisk kontrol, siger forsvarsministeren.

- Forsvarets Efterretningstjeneste holder blandt andet øje med de folk rundt om i verden, som godt kunne tænke sig at ramme Danmark med et terrorangreb. Vi skal ikke ligge søvnløse, men vi skal selvfølgelig heller ikke være naive. Vi styrker samtidig den uvildige kontrol med, hvad FE laver, siger han.

Det er første gang, at der laves en særlig lov om Forsvarets Efterretningstjeneste, og målet med øvelsen er ifølge aftaleparterne at "skabe klarhed om rammerne om FE's virksomhed".

Den nye lov vil blandt andet styrke kontrollen med FE, ligesom en nyt, uafhængigt tilsyn skal holde øje med behandlingen af personoplysninger.

Der indføres tillige en regulering af FE's behandling af personoplysninger, som bygger på de almindelige, persondata-retslige principper, oplyser Forsvarsministeriet.

Som noget nyt får borgerne ret til at anmode Tilsynet med Efterretningstjenesterne om at undersøge, om FE uberettiget behandler oplysninger om vedkommende.

Tilsynet skal sikre - om nødvendigt ved at pålægge FE at slette oplysninger - at dette ikke er tilfældet og giver herefter vedkommende meddelelse herom.

Det ventes, at loven træder i kraft den 1. januar 2014.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst