Mere personale skal gavne psykiatrien fremover

Regeringen og Danske Regioner er enige om udmøntning af 600 millioner kroner. De skal sikre bedre normeringer.

Sunhedsminister Magnus Heunicke (S) kunne fredag præsentere en aftale om udmøntning af 600 millioner kroner til styrket psykiatri.

Sunhedsminister Magnus Heunicke (S) kunne fredag præsentere en aftale om udmøntning af 600 millioner kroner til styrket psykiatri.

KØBENHAVN: Det er især mere personale, som skal prioriteres i styrkelsen af psykiatrien.

Det er regeringen og Danske Regioner blevet enige om i en aftale om udmøntningen af 600 millioner kroner til bedre forhold i psykiatrien.

Pengene blev afsat på finansloven for 2020. Den blev indgået mellem S-regeringen, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Der er helt konkret afsat 510 millioner årligt til styrket kapacitet og bedre normeringer. Altså flere pladser og mere personale.

Heraf er der lagt op til, at 150 millioner kroner årligt i 2020-2023 skal gå til at forbedre de fysiske rammer omkring patienterne.

Desuden skal yderligere 90 millioner kroner årligt løfte retspsykiatrien.

Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V), siger i en skriftlig kommentar:

- Titusindvis af danskere lider desværre af psykisk sygdom, og vi skylder både dem og deres pårørende at give en god og tryg behandling, når de har brug for hjælp fra sundhedsvæsenet.

For Enhedslisten var et løft af psykiatrien et hovedkrav i forbindelse med finanslovsforhandlingerne sidste år. Derfor glæder aftalen Peder Hvelplund, der er partiets psykiatriordfører.

- Vi sikrer med udmøntningen af de 600 millioner kroner som varige midler et historisk, men også særdeles tiltrængt, løft til nogle af vores allermest sårbare borgere.

- Med aftalen sikrer vi ikke bare flere pladser, men også bedre pladser. Med mere tværfaglighed og flere ansatte bliver der mere tid til aktiviteter, samtale og terapi, siger Hvelplund.

Der er også tilfredshed hos SF's psykiatriordfører, Trine Torp.

- Nu løfter vi kvaliteten i psykiatrien med mere personale, tværfagligt arbejde, bedre behandling og fokus på at bruge mindre tvang.

- Det er vigtigt for SF, at pengene ikke bare bliver brugt på kapacitet, men også på kvalitet, siger Trine Torp i en skriftlig kommentar.

Hun henviser til, at man i forbindelse med finansloven for 2020 blev enig om at udarbejde en tiårsplan for psykiatrien med fokus på blandt andet forebyggelse.

- Det er helt afgørende, at vi kommer med et markant løft, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i den forbindelse på et pressemøde om aftalen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.