Udland

Merkel advarer tyskerne mod at misbruge fortiden

Islam-kritikerne i Pegida misbruger slagord fra tyskerne i det gamle DDR, og det skal stoppe, mener Merkel.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Merkel Foto: Reuters/Axel Schmidt

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, advarer om, at tyskerne bør huske landets historie og lade være med at misbruge den.

For lige nu bliver den misbrugt af den islamkritiske bevægelse Pegida, siger Merkel i et videobudskab, der er udsendt forud for 26-års-dagen for sammenlægningen af DDR og Vesttyskland på mandag 3. oktober.

Mere præcist hæfter Merkel sig ved brugen af slagordet "Wir sind das Volk" - "Vi er folket".

Angela Merkel minder om, at slagordet kommer fra det gamle, kommunistiske DDR, hvor østtyskerne brugte det som et slogan for løsrivelse, inden Muren faldt i 1990.

Nu lyder det under Pegidas mandagsdemonstrationer i specielt Dresden i Østtyskland, hvor bevægelsen er vokset frem, og det er skævt, mener Merkel.

- I dag har vi en anden situation. Vi har i dag en ordning, hvorunder alle har ret til at demonstrere og frit kan sige deres mening. Derfor bør man sige: "Alle sind das Volk" (Alle er folket - red.).

Avisen Die Welt skriver, at fejringen af årsdagen for sammenlægningen af DDR og Vesttyskland begynder lørdag i Dresden.

Byen er hovedstad i den østtyske delstat Sachsen, og avisen påpeger, at delstaten er det sted i Tyskland, hvor der er foretaget flest højreekstremistiske voldsforbrydelser i forhold til indbyggerantallet.

Faktisk er der langt flere ekstremistiske voldsepisoder i det gamle DDR end i det gamle Vesttyskland.

- Højreekstremistisk vold i Østtyskland er omkring fire til fem gange så høj som i Vesten, siger tidligere forbundspræsident Wolfgang Thierse ifølge avisen, der også påpeger, at Dresden er blevet et symbol for en ny højrepopulistisk og nationalistisk bevægelse.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.