Udland

Merkel haster hjem til vigtig EU-eksamen

Redningsfonden ESM's udvidede beføjelser vækker undren i Forbundsdagen, som fredag aften stemmer om netop ESM.

Merkel haster hjem til vigtig EU-eksamen

Hun har næppe lukket et øje i mange minutter i det seneste halvandet døgn. Men selv om EU-topmødet i Bruxelles er overstået, har Angela Merkel ikke tid til at slappe af.

Tysklands forbundskansler har nemlig skyndt sig hjem til Berlin. Her kan der atter blive tale om en skæbnestund for Merkel og eurosamarbejdet, når Forbundsdagen skal stemme om EU's finanspagt og den permanente redningsfond ESM.

Egentlig havde Merkels borgerligt-liberale koalition klappet alt af med den rød-grønne opposition, så det nødvendige to tredjedeles flertal, der skal til for at få ESM godkendt, var i hus.

Men resultaterne fra et natligt eurozone-topmøde i Bruxelles skaber fredag eftermiddag endnu engang spænding om udfaldet af aftenens afstemning i Berlin.

Mange tyske parlamentsmedlemmer mener, at kansleren som EU's kassemester har givet for mange indrømmelser til kriseramte sydeuropæiske lande, nu da redningsfonden skal kunne opkøbe statsobligationer og direkte hindre banker fra at krakke.

- Det er en helt ny udvikling, som vi slet ikke har diskuteret i Forbundsdagen endnu, siger det socialdemokratiske SPD's gruppeformand, Frank-Walter Steinmeier.

Han tilføjer dog, at det ikke er topmødets resultater, der er til afstemning.

Merkel selv forklarer sine partifæller i det kristeligt demokratiske CDU/CSU og den liberale regeringspartner FDP's parlamentsmedlemmer, at ESM's planlagte hjælp til bankerne ikke er i strid med mandatet fra Forbundsdagen.

Og efter en række hastemøder i de forskellige partiers grupper og Forbundsdagens budgetudvalg står det sent om eftermiddag fast, at afstemningen ikke bliver udskudt, men finder sted fredag aften.

Men selv om de to love senere fredag aften også går direkte igennem parlamentets andetkammer, Forbundsrådet, så er den tyske ratifikation langtfra sikker.

Der foreligger nemlig allerede fem klager mod finanspagten og ESM hos Tysklands øverste domstol, forfatningsdomstolen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.