Udland

Merkel holder første sonderinger med SPD fredag

Kanslerens kristelige demokrater og socialdemokraterne i SPD mødes fredag for at se, om de kan danne regering.

Merkel holder første sonderinger med SPD fredag

Forbundskansler Angela Merkels kristelige demokrater i CDU/CSU og socialdemokraterne i SPD holder fredag et første sonderingsmøde i forsøget på at danne en ny tysk forbundsregering, meddeler CDU-hovedkvarteret til nyhedsbureauet dpa.

CDU-formanden Merkel og blandt andre hendes gruppeformand, Volker Kauder, mødes fredag klokken 13 med den socialdemokratiske partiformand, Sigmar Gabriel, og fem andre topfolk fra SPD, deriblandt den tidligere kanslerkandidat Peer Steinbrück.

Med til sonderingerne er også Bayerns ministerpræsident, Horst Seehofer, der er formand for CDU's søsterparti CSU.

Det er ifølge dpa endnu uvist, om der bliver tale om flere møder, da CDU også kan forestille sig at tale med De Grønne.

Merkels CDU/CSU vandt en storsejr ved forbundsdagsvalget 22. september, hvor hendes hidtidige regeringspartner, det liberale FDP, røg ud af Forbundsdagen.

Derfor er hun nu på udkig efter en ny makker. Men hverken SPD eller De Grønne har hidtil vist lyst til at kaste sig i armene på hende.

SPD-formand Gabriel fik fredag aften på en ekstraordinær kongres ja til at tale med kansleren. Men det betyder langtfra, at vejen er banet for en stor koalition.

Først skal endnu en SPD-kongres efter sonderingerne sige ja til, om parterne skal gå i realitetsforhandlinger, og hvis de efterfølgende bliver enige om et regeringsgrundlag, skal de omkring 470.000 SPD-medlemmer stemme om det ved en urafstemning.

Mange socialdemokrater er modstandere af at gå med i en stor koalition med CDU/CSU igen, da partiet styrtdykkede til sit dårligste valgresultat nogensinde efter samarbejdet med Merkel fra 2005 til 2009.

En af de store knaster ved sonderingerne ventes at blive SPD's krav om at hæve topskatten, hvilket fremtrædende kristelige demokrater på forhånd kategorisk har afvist.

Imens venter De Grønne ifølge deres afgående partiformand Claudia Roth på ligeledes at blive inviteret til sonderinger af Merkel.

- Hidtil har vi ikke fået nogen invitation, tilbud eller set forsøg på at få sådan en samtale i stand, siger hun mandag ifølge dpa.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.