Udland

Merkel kræver fuld åbenhed af USA om overvågning

Kansler får drøje hug af oppositionen i Snowden-sag. Merkel siger, USA skal overholde tysk lov på tysk jord.

Merkel kræver fuld åbenhed af USA om overvågning

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, forlanger søndag af amerikanerne, at de overholder tysk lovgivning ved efterretningsaktioner på tysk jord.

Merkels opfordring kommer efter, at hun og hendes borgerligt-liberale forbundsregering weekenden igennem er blevet udsat for hård kritik fra oppositionen. Den mener, at USA løber om hjørner med regeringen i sagen om USA's aflytninger af allierede.

Det er den tidligere amerikanske efterretningsmand og it-ekspert Edward Snowden, som har afsløret et verdensomspændende amerikansk overvågningsprogram, der både indebærer overvågning af almindelige borgere, men også centrale EU-kontorer.

Sagen har givet oppositionen ny ammunition i valgkampen op til forbundsdagsvalget i september, hvor alt ellers tyder på en sejr til den så godt som urørlige CDU-formand Merkel.

Det socialdemokratiske SPD's kanslerkandidat, Peer Steinbrück, beskyldte søndag direkte kansleren for ikke at leve op til den ed, hun aflagde, da hun tiltrådte i 2005.

Steinbrück, der selv har været finansminister under Merkel, mener nemlig, at den tyske indlandsefterretningstjeneste BND - hvis arbejde koordineres af kanslerkontoret - burde have haft kendskab til ulovlig overvågning af tyske statsborgere.

- Fru Merkel har som kansler i sin embeds-ed svoret at værne det tyske folk mod skade. Nu viser det sig, at tyske borgeres grundrettigheder er blevet massivt krænket. At afværge skade; det opfatter jeg anderledes, siger Steinbrück til Bild am Sonntag.

Socialdemokraternes kanslerkandidat halser i meningsmålingerne langt efter Merkel, som søndag aften da heller ikke direkte kom ind på kritikken, da hun stillede op til sommerinterview med tv-stationen ARD.

Men hun understreger, at hun fortsat vil have hele aflytningssagen opklaret.

- Jeg forventer et klart tilsagn fra den amerikanske regering om, at man for fremtiden overholder tysk lovgivning på tysk jord, siger Angela Merkel.

- Vi er partnere på venskabeligt fod. Vi er sammen i en forsvarsalliance, og man må kunne stole på hinanden, understreger hun og tilføjer, at man selvfølgelig skal samarbejde i kampen mod terrorisme:

- Men målet helliger her ikke midlet.

Hun presser desuden på for, at man i FN-regi strammer databeskyttelsen på internationalt niveau.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.