Udland

Merkel melder klar til at lede Tyskland gennem utryg tid

Den tyske forbundskansler genopstiller ved valget til Forbundsdagen i efteråret 2017, siger hun på pressemøde.

GERMANY-POLITICS-PARTY-CDU-MERKEL Foto: Scanpix/Tobias Schwarz

GERMANY-POLITICS-PARTY-CDU-MERKEL Foto: Scanpix/Tobias Schwarz

Den tyske forbundskansler bekræfter på et pressemøde søndag aften, at hun vil genopstille ved valget til Forbundsdagen i 2017.

Bliver Angela Merkel kansler igen, bliver det hendes fjerde periode på posten.

- Jeg har bogstavelig talt tænkt over dette i evigheder. Beslutningen om et fjerde kandidatur har efter 11 år i embedet været alt andet end ligetil, siger Angela Merkel.

Kansleren mener, at det bliver et historisk vanskeligt valg. Det tyske samfund oplever ifølge CDU-lederen en stigende polarisering.

Og det kommer ikke kun til at handle om tyske problemer, understreger Merkel. Hun mener, at de europæiske værdier - og hele "vores måde at leve på" - er udfordret.

- Jeg vil tjene Tyskland i disse vanskelige og utrygge tider. Jeg vil kæmpe for vore værdier og vor levevis, siger kansleren.

Inden pressemødet søndag aften havde Merkel ifølge tyske medier orienteret ledelsen i sit konservative CDU-parti om beslutningen.

Merkel har stået i spidsen for Europas største økonomi siden 2005, og der har i de seneste måneder været fremsat spekulationer om hendes politiske fremtid.

Det konservative søsterparti, CSU, bød allerede inden pressemødet Merkels beslutning velkommen.

- Det er godt, at der nu er klarhed, siger CSU-leder Horst Seehofer ifølge nyhedsbureauet dpa.

Merkel har ledet CDU siden 2000. Om knap tre uger holdes der landsmøde i partiet.

Hvis den 62-årige tyske leder bliver siddende på posten i yderligere fire år, kommer hun til at tangere efterkrigstidens rekord af Helmut Kohl. Kohl var tysk kansler i 16 år fra 1982 til 1998.

På søndagens pressemøde bekræftede Angela Merkel også, at hun vil gå efter en fuld regeringsperiode.

Politisk venter der formentlig Merkel en ny virkelighed i Forbundsdagen efter næste valg, hvor højrefløjspartiet Alternative für Deutschland (AfD) ventes at indtage en betydelig del af pladserne i nationalforsamlingen.

Ifølge tyske meningsmålinger er hun en populær leder. Mellem 55 og 60 procent af de adspurgte siger, at de ønsker, at hun fortsætter.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.