Udland

Merkel øjner tysk ja til finanspagt

Den tyske regering og oppositionen har aftalt, at EU's finanspagt og redningsfonden ESM vedtages 29. juni.

Merkel øjner tysk ja til finanspagt

Hun er som finanspagtens mor den store fortaler for at gå med livrem og seler i EU.

Men på hjemmefronten har den tyske forbundskansler, Angela Merkel, haft svært ved at få den nødvendige parlamentariske opbakning til sin sparekurs og EU's finanspagt.

Efter et langvarigt tovtrækkeri har Merkels borgerligt-liberale forbundsregering og den rød-grønne opposition dog torsdag aftalt, at finanspagten og EU's permanente redningsfond ESM skal vedtages i Forbundsdagen 29. juni.

Det erfarer nyhedsbureauet dpa fra regeringskilder i Berlin.

Regeringen har brug for oppositionen for at få det nødvendige to tredjedeles flertal i hus i parlamentet, og det socialdemokratiske SPD og De Grønne havde truet med at stemme nej.

Den permanente redningsfond, ESM, går i luften 1. juli og skal foreløbig køre side om side med den midlertidige redningsfond, EFSF, som har stillet nødkreditter til rådighed til de kriseramte eurolande Grækenland, Portugal og Irland - og senest Spanien.

Forbundsdagens godkendelse kommer altså i sidste øjeblik før ESM's start - og på parlamentets sidste arbejdsdag inden sommerferien.

Af samme årsag er det planen, at det tyske parlaments andetkammer, Forbundsrådet, indkaldes til et aftenmøde 29. juni for ligeledes at sige ja til redningsfonden.

- Jeg er taknemmelig for, at oppositionen er med på denne plan, siger gruppeformanden for Merkels kristeligt demokratiske CDU i Forbundsdagen, Volker Kauder.

Socialdemokraterne og De Grønne mangler at sige ja på ekstraordinære partikongresser.

SPD's gruppeformand, Frank-Walter Steinmeier, opfordrer alligevel Merkel til at ændre sin sparekurs, da nedskæringer alene ikke får EU ud af krisen.

- Det hjælper ikke med nye redningsplaner hele tiden, hvis vi samtidig kvæler væksten i Europa, siger han og bekræfter, at socialdemokraterne vil stemme for finanspagten.

Oppositionen har fået regeringens ord for, at Merkel nu i Bruxelles vil presse på for at få indført en afgift for finanstransaktioner.

/ritzau/dpa