Udland

Merkel ønsker OSCE-mission i Ukraine udvidet

Ruslands præsident er positiv over for tysk udspil om at sende flere OSCE-observatører til det østlige Ukraine

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har søndag talt i telefon med den russiske præsident, Vladimir Putin, og fortalt ham, at hun ønsker at få sendt flere observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, til Ukraine.

Den russiske leder byder planen velkommen, siger en talsmand for forbundskansleren.

- Kansleren foreslår en hurtig udvidelse af den eksisterende OSCE-tilstedeværelse i Ukraine og vil sende observatører til de områder, hvor der er flest spændinger - navnligt i det østlige Ukraine, siger Merkels talsmand, Steffen Seibert, efter telefonsamtalen.

- Den russiske præsident stillede sig positivt over for dette forslag, og han vil instruere udenrigsminister Sergej Lavrov om sagen, siger han.

En beslutning ventes truffet ved et OSCE-møde i Wien mandag. Missionen for de knap 60 ubevæbnede observatører fra OSCE, der allerede opholder sig i Ukraine, slutter efter planen søndag.

OSCE overvåger ikke søndagens folkeafstemning på Krim, da organisationen opfatter den som værende i strid med den ukrainske forfatning.

Putin gjorde det i telefonsamtalen med Merkel klart, at Rusland vil respektere udfaldet af folkeafstemningen, og at den i hans øjne ikke er i strid med folkeretten.

Putin udtrykker samtidig bekymring over spændinger i det sydlige Ukraine.

- Radikale grupper i det sydlige og sydøstlige Ukraine får spændingerne til at eskalere, siger den russiske præsident ifølge en erklæring fra Kreml.

Tidligere havde Ruslands udenrigsminister Lavrov i en telefonsamtale med sin amerikanske modpart, John Kerry, fremsat den samme besked.

To mennesker blev lørdag meldt dræbt under sammenstød mellem ukrainske nationalister og prorussiske grupper i det østlige Ukraine. De blev dræbt, da nationalister åbnede ild mod en gruppe mænd, der forsøgte at storme deres hovedkvarter.

Nationalisterne overgav sig senere, og politiet foretog 30 anholdelser.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.