Merkel ser fremskridt og håber på atom-aftale med Iran

- Der er stadig en del problemer, som ikke er løst, siger Irans chefforhandler, Abbas Araghchi, i et interview

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, håber, at der kan nås en atomaftale med Iran onsdag.

- Vi har gjort mange fremskridt i forhandlingerne med Iran, men de kan først slutte, når der er enighed på alle punkter, siger forbundskansleren.

Talsmænd for det tyske udenrigsministerium pointerer samtidig, at "der ikke vil blive indgået en dårlig aftale med iranerne".

- Der sker fremskridt. Vi kan være på vej mod en aftale, siger de officielle talsmænd for den tyske regering.

Fra de iranske forhandlere kommer udtalelser om fremskridt, men også om problemer.

- Der er stadig en del problemer, som ikke er løst, siger den iranske chefforhandler, Abbas Araghchi, i et live-interview i Lausanne i Schweiz.

- Vi skal have en løsning på alle problemerne, før vi kan få en aftale, siger han og understreger, at sanktioner, forskning og udvikling af avancerede centrifuger er de emner, som der strides mest om i den afgørende forhandlingsfase.

Kina advarer om, at atomforhandlingerne vil være spildt arbejde, hvis der ikke findes noget kompromis, og landet opfordrer til, at parterne mødes på halvvejen.

- Alle parter fastholder deres position, men i denne afgørende fase må alle være parate til at mødes på halvvejen, siger den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi.

Den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, sagde natten til onsdag, at der er gjort "store fremskridt", og at håbet er at have en konklusion på forhandlingerne klar onsdag i løbet af dagen.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, forudså også i nattetimerne, at en plan er nært forestående.

- Der er enighed om "alle centrale punkter" i aftalen. Eksperterne vil få de sidste detaljer på plads til slutningen af juni, sagde Lavrov, som tidligt forlod Lausanne.

Den fastsatte frist for an rammeaftale udløb formelt tirsdag aften ved midnat.Forhandlingerne i den sidste fase føres på den internationale gruppes vegne af udenrigsministrene fra USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Tyskland.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.